Cultuur & Media
KRO-NCRV

Guido Weijers hakt 30 december pas knoop door over oudejaarsconference

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Guido Weijers hakt 30 december pas knoop door over oudejaarsconference

Cabaretier Guido Weijers worstelt in aanloop naar zijn oudejaarsconference bij RTL4. Want, "wat weet je dit jaar nog 100 procent zeker? Als we niks kunnen, dan houdt het op. Maar wij denken nog steeds dat we creatief genoeg zijn. Degene die zich het best aanpast, die overleeft", vertelt Weijers bij 1 op 1.

Team Weijers heeft verschillende scenario's klaarliggen. "Ik ben natuurlijk een theaterman, maar er zijn ook varianten met een presentatie op camera, of misschien kunnen we toch in een select gezelschap bij elkaar komen."

Video niet beschikbaar

Weijers wil naar de mensen toe

Eerder uitte zowel hijzelf als concullega Youp van ’t Hek (verantwoordelijk voor de oudejaarsconference op bij de publieke omroep) zorgen over de beperkingen van cabaret voor een klein of geen publiek. "Als ik een grap maak, hoort daar een reactie op te komen", stelt Weijers. "Dus als mensen niet naar mij toe kunnen komen, kan ik misschien naar hen toe." Hij went zich tot de luisteraars: "Dus, misschien wil het grootste gezin van Nederland zich even aanmelden? Of is er ergens een kazerne waar mensen samen onder één dak zitten?"

Hoewel theaters momenteel gesloten zijn en het aantal mensen dat bij elkaar mag komen zeer beperkt is, is Weijers vooralsnog hoopvol. "Ik denk nog steeds dat we alle mogelijkheden gecoverd hebben." Maar voor een scenario waarbij twee cameramannen en een geluidstechnicus in een studio het maximaal haalbare is, past hij. "Nee, dat kan niet. Dan gaan ze maar Home Alone 6 herhalen ofzo."

Geen corona-uitzonderingen voor oudejaarsconference

Weijers vertelt dat hij eerdere scenario’s om veilig voor publiek te spelen met overheden heeft gedeeld. "Maar daar hebben we onszelf een beetje mee in de vingers gesneden", concludeert hij achteraf. "In oktober en november hebben wij plannen gemaakt en die waren eigenlijk allemaal al goedgekeurd. Maar dan komt er bijvoorbeeld in het nieuws dat Youp van ’t Hek 250 man in een zaal wil hebben, en ontstaat er weer reuring."

Met als gevolg, volgens Weijers, dat de ambtenaren het uiteindelijk toch niet aandurven om iets toe te zeggen. Het voorleggen van plannen, en "op groen licht wachten" werkt volgens hem dan ook niet echt. "We moeten volgens de regels maar buiten de lijntjes kleuren." Of Weijers een werkbare manier vindt om de conference uit te voeren, is daarmee dus nog niet bekend. Dat besluit neemt hij uiterlijk 30 december.

Eerder deze maand gingen Weijers en Van ‘t Hek ook enigszins rollebollend over straat. Van 't Hek zei in een interview met Nu.nl dat hij "niet optrekt" met Weijers in de strijd voor bijvoorbeeld meer mensen in het theater. Weijers vertelt echter dat de medewerkers van Van 't Hek onlangs nog contact met hem zochten om te bekijken of ze de kosten van een studio voor opnames konden delen. "Maar misschien weet Youp dat niet", voegt hij daar grappend aan toe.

‘Ietsje minder op de grap’

Ook de inhoudelijke voorbereiding van de conference is nog volop in beweging. "Het verhaal verandert nog steeds elke dag. De thermometer in de Nederlandse samenleving verandert ook elke dag. De ene dag zegt heel Nederland; doe mij maar die lockdown; en dan is er een lockdown, en zegt Nederland: je beperkt mijn vrijheid."

Wel kan Weijers alvast opmerken dat hij dit jaar "dieper aan het graven is dan ooit" naar een goede boodschap. Daarmee verwacht hij dat de voorstelling van 2020 "genuanceerder wordt dan ooit en meer beklijft. Misschien ietsje minder op de grap, maar het zou zomaar kunnen dat-ie juist daardoor meer gelaagd is."

De oudejaarsconference die Weijers in 2018 speelde, heeft met de ogen van nu veel gelijkenissen met de tijd waarin we nu leven. Die ging onder meer over hoe mensen zich meer en meer afsluiten en veilig wanen in hun eigen omgeving. Daarover zegt hij nu: "Als mensen nu die conference terugkijken, is dat bijna schrikbarend."

Guido Weijers hakt 30 december pas knoop door over oudejaarsconference

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie