Cultuur & Media
NTRVPRO

Vraag je droom om raad. Want wie weet, krijg je een goed antwoord

foto: Martien Bosfoto: Martien Bos
  1. Nieuwschevron right
  2. Vraag je droom om raad. Want wie weet, krijg je een goed antwoord

Uit onderzoek blijkt dat bijna iedereen elke nacht droomt. De meesten blijven gewoon stil in bed liggen. Maar documentairemaker Luuk Heezen haalt als hij droomt de raarste dingen uit. Hij onderzoekt de droomwereld in de RadioDoc Droom lekker verder.

Droom lekker verder

Het begon allemaal toen zijn vriendin bleef logeren. Ze vertelt: "Jij zei dat je op zoek was naar paracetamol. En daarna deed je net alsof je een pilletje had gevonden in de boekenkast. Je maakte een 'hap'-geluid. Ik moest heel hard lachen, het was zo absurd". Het rare: de volgende ochtend wist Luuk er niets meer van.

Wat gebeurt er ’s nachts in mijn hoofd, wilde hij weten. Vanuit de wetenschap, psychologie, persoonlijke verhalen en zijn eigen ervaring onderzoekt hij de nachtelijke, soms bizarre, onbewuste, processen in ons hoofd.

De wetenschap

De meeste wetenschappers zijn het erover eens: om alle herinneringen een plek te geven in ons geheugen worden er allemaal 'lijntjes' uitgegooid, dat gebeurt tijdens de slaap. Zo worden onze herinneringen verstevigd en onze emoties verzacht.

Die lijntjes lopen overdag van A naar B, maar als je droomt kun je ook van A naar G, of naar Z. In je dromen kun je veel vrijer associëren. Connecties worden daarom makkelijker gelegd. Het kan voorkomen dat je dan met nieuwe oplossingen voor een probleem komt.

Quote

Onze dromen maken ons mentaal sterker. Dat is de bedoeling in ieder geval.

Tim Post, onderwijspsycholoog en schrijver van het boek Droom Meester

Absurde dromen

Naast de wetenschappelijke kant wordt ook de absurde en persoonlijke kant van dromen onderzocht. Eén verhaal is te bizar voor woorden, vertelt onderzoeker Dalena van Heugten: "Een jongen had gedroomd over een huis. Het huis kwam hem bekend voor maar hij kende het niet. Hij was daar, in zijn droom, samen met een meisje. Later kwam hij dat meisje tegen, zij zei toen: 'Ik heb over jou gedroomd. We waren samen in een huis.' Het bleek dus hetzelfde huis te zijn. Samen gingen ze op zoek. Ze hebben het huis gevonden."

Quote

Dit is helemaal, totaal niet, te rijmen met al het wetenschappelijke.

Dalena van Heugten, onderzoeker Universiteit Maastricht

Droomdagboek

Vaak lijkt het alsof er geen samenhang in dromen zit, dat het chaos is. Maar als je je dromen gaat opschrijven, kun je vaak een patroon herkennen. Dan wordt het interessant. Je kunt vervolgens je dromen langzaam maar zeker gaan sturen.

Wanneer je beseft dat je droomt, terwijl je droomt, kan echt alles. Je kunt superman erbij halen, je kunt wegrennen, de enge man kan tóch opeens een goed vriend zijn. En: je kunt je dromen vragen om raad.

Meer documentaires?

Elke zondag wordt er tussen 21.00-22.00 uur een korte en een lange radiodocumentaire uitgezonden. Gemaakt door bevlogen radiomakers met een liefde voor geluid. Alle audioverhalen zijn terug te luisteren via de website van 2Doc of NPO Radio 1. En natuurlijk via de podcastapps, iTunes en Stitcher.

Ster advertentie
Ster advertentie