Cultuur & Media

'Er is kennelijk geen grote doelgroep voor freakshow Jensen'
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Er is kennelijk geen grote doelgroep voor freakshow Jensen'

Na slechts 24 weken heeft RTL besloten de stekker uit het programma Jensen te trekken. Tijdens zijn laatste uitzending op dinsdagavond zei de presentator dat daarmee het 'niet-linkse geluid' van de televisie is verdwenen. Moet dit gat opgevuld worden?

Links is ook rechts

Voor Esquire-hoofdredacteur Arno Kantelberg is het einde van Jensen geen gemis. Volgens hem wordt er veel te veel aandacht besteedt aan de beëindiging van de talkshow. "Zo belangrijk is was het allemaal niet. En Nederland stemt rechtser dan ooit. Dus of het nou erg is voor het rechtse gedachtegoed dat er geen rechtse talkshows is..."

De hoofdredacteur vindt ook dat het ontbreken van een rechts geluid geen echt probleem is, omdat er ook geen 'linkse talkshows' zijn. Zo vindt hij programma’s als Jinek en Pauw journalistiek neutraal, en Jinek zelfs eerder rechts dan links. "Wouter de Winther van de Telegraaf, Joost Eerdmans en Thierry Baudet zitten er vaak. Dus het is niet alsof het rechtse geluid daar niet aan bod komt."

Een freakshow

Volgens hoofdredacteur van De Volkskrant Pieter Klok was Jensen een interessant experiment: een poging om à la het Amerikaanse Fox een programma te maken dat niet journalistiek is, maar wel heel opiniërend. "Maar die behoefte blijkt er niet te zijn. Nederlanders willen gesprekken zien tussen rechts en links, en hebben geen behoefte aan een bubbel waarin ze alleen maar dingen horen waar ze het mee eens zijn." De hoofdredacteur wil ook niet dat de publieke omroep geld voor een eenzijdig programma ter beschikking stelt: "de publiek omroep moet neutraal zijn".

Journalist Sander de Kramer was, los van het politieke geluid, sowieso niet gecharmeerd van het programma. "Het was natuurlijk een soort freakshow, dat schreeuwerige en heel hard roepen. Ik heb met verbijstering een keer een uitzending gekeken, toen had Jensen een vegan streaker uitgenodigd en daar had hij drie vleesboeren tegenover gezet. Die hebben die man echt tot het bot vernederd. Dat was de laatste keer dat ik heb gekeken." Volgens Kramer is hij niet onderdeel van de doelgroep van Jensen, maar is er klaarblijkelijk überhaupt geen grote doelgroep.

Ster advertentie
Ster advertentie