Cultuur & Media
AVROTROS

Straks op NPO Radio 1 en live vanuit café De Krater: dr Kelder en Co

foto: dr Kelder en Co
  1. Nieuwschevron right
  2. Straks op NPO Radio 1 en live vanuit café De Krater: dr Kelder en Co

Zaterdag 16 september 2023 in dr Kelder en Co, tussen 13.00 en 14.00 uur live vanuit café De Krater bij de UvA en te horen op NPO Radio 1.
Publiek is welkom!
Presentatie: Jort Kelder

Het mag wel een paar miljard minder

De afgelopen jaren is er door het kabinet met geld gesmeten, een klimaatfonds hier, een stikstoffonds daar, nog wat hulp bij corona en natuurlijk moeten we het innovatiefonds niet vergeten. Maar het gratis geld schijnt nu toch echt op te zijn met de stijgende rente en de berekeningen van de deze week verschenen Studiegroep Begrotingsruimte zijn niet mals.

Als we zo doorgaan bouwen we een enorme schuldenlast voor de volgende generatie op. Prima, dan zijn we er toch niet meer?! Of moeten we toch eens luisteren naar die economen die tegenwoordig vrij eensgezind zijn. Wonderbaarlijk, en dat in tijden dat het politieke speelveld dat juist niet is en bijna uit de voegen barst door de polarisatie. Help, prof. dr. Bas Jacobs, hoogleraar Overheidsfinanciën, hoe pakken we dit aan?

Geniaal of gek?

De biografie van Elon Musk (geschreven door Walter Isaacson) laat een man zien die een uniek succes is, en tegelijkertijd kampt met trauma’s en asperger. Musk is niet het enige genie met een steekje los. Steve Jobs en Bill Gates hebben ook autisme. Winston Churchill en Abraham Lincoln kampten met depressies. En Bart Chabot en Pierre Wind zijn notoire ADHD’ers. Zijn zij ondanks of dankzij hun psychische aandoening succesvol? Psychiater prof. dr. Jim van Os beschouwt geestesziekten liever als 'mentale variatie', die je heel goed in je voordeel kunt gebruiken.

De schadelijke werking van licht

Bepaalde moleculen vallen uit elkaar als ze botsen met licht. Dit kan gebruikt worden om water te zuiveren, maar het kan er ook voor zorgen dat voedingsstoffen afgebroken worden of dat kunstwerken vervagen. Jonge dokter dr. Iris Groeneveld onderzocht hoe deze fotodegradatie precies werkt. Want als we niet weten hoe het werkt, kunnen we kunst nooit beschermen tegen lichtschade.

Een oplossing tegen het woningtekort: Krotbelasting

De Belgen proberen leegstand tegen te gaan met zogenaamde 'Krotbelasting', een belasting op leegstaande panden. Nederland kent een vergelijkbare verordening in zestien gemeenten. Wat Sandra Beckerman (#2 op de SP-lijst) betreft zou dit landelijk ingevoerd moeten worden. Hoe hoog moet die belasting eigenlijk zijn voor de vaak flamboyante huisjesmelkers en wie gaat controleren of de gordijnen te lang dicht blijven?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie