Cultuur & Media
EO

Al Pacino wordt op 83-jarige leeftijd vader: 'Gaat het moeilijk krijgen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Al Pacino wordt op 83-jarige leeftijd vader: 'Gaat het moeilijk krijgen'

Steeds meer mannen worden op latere leeftijd vader. Maar is het late vaderschap ook in het belang van het kind? In Dit is de Dag een gesprek.

Hoe verstandig is het om op oudere leeftijd (opnieuw) vader te worden?

Op late leeftijd vader worden: Robert de Niro gebeurde het. Hij is 79 als hij vader wordt van zijn zevende kind. Goede vriend Al Pacino gaat daar nog eens overheen: hij kondigt aan op 83-jarige leeftijd samen met zijn 29-jarige vrouw een kind te verwachten.

Het lijkt een trend: mannen die op latere leeftijd opnieuw of voor het eerst vader worden. Opvoedkundige Marina van der Wal ziet er geen problemen in. Maar familietherapeut Else-Marie van den Eerembeent wijst op de nadelen van het late vaderschap.

Kees Tabak was 66 toen hij vader werd van zijn eerste kind. Hij herkent zich niet zozeer in de verklaring van Van den Eerembent en denkt dat het late vaderschap prima kan. "Ik ben nu 72, maar ik heb vanmiddag nog even met mijn zoon van zes op de trampoline gesprongen."

"Het is natuurlijk ook zo: de ene 72-jarige is de andere niet", vervolgt Tabak. "Ik heb gewoon geluk, ik ben gewoon heel erg gezond. Dat heeft wel meegespeeld dat ik niet zwak en wrakkig was, want dan waren we er natuurlijk niet aan begonnen."

Toch heeft hij er goed over nagedacht, voordat hij met zijn vrouw aan kinderen begon. "Toen ik jonger was heb ik ook graag kinderen willen hebben, maar door omstandigheden is dat er niet van gekomen."

Tabak praat er regelmatig met zijn zoontje over dat hij ouder is en is ervan overtuigd dat hij een goede vader is. "Omdat mijn carrière voor 50 procent is afgenomen, kan ik hem veel meer tijd geven dan de meeste vaders die op het schoolplein rondlopen."

'Gunfactor voor jonge vrouw'

"Vader betekent letterlijk omheining", zegt Van den Eerembeent. "En dat is dan een korte omheining in de levensfeiten. Want je weet gewoon vanuit het perspectief van het kind: deze vader hebben we niet zo lang. Daarin gaat hij het moeilijk krijgen."

"Ik kan mensen niets verbieden en ik wil ook niet oordelen", vervolgt de familietherapeut. "Het is natuurlijk een gunfactor voor de jongere vrouw. Daar gaat het natuurlijk in de eerste plaats om: ze gunnen het die vrouw."

Verlangen

Opvoedkundige Van der Wal bevestigt deze verklaring: "Je komt in een emotionele hogedrukpan. Dus grote kans dat de vriendin van Al Pacino dit wilde, vanuit een groot verlangen. En dat je onder invloed van emoties en wellicht ook verliefdheid minder lang nadenkt en grote beslissingen neemt."

Van den Eerenbeemt spreekt in haar praktijk vaak met mensen die zonder vader zijn opgegroeid, omdat die vertrok of wegviel. "Het kind blijft zoeken, blijft verlangen, benoemt vaak andere mannen tot hun vader en zoekt altijd een vaderfiguur", zegt de familietherapeut. "Dat verlangen kun je mensen niet afnemen."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie