Cultuur & Media
KRO-NCRV

De hectische making off van treinprogramma Rail Away

  1. Nieuwschevron right
  2. De hectische making off van treinprogramma Rail Away

Glooiende landschappen, stoffige stationnetjes, klassieke muziek en tuffende treinen. Van het treinreisprogramma Rail Away krijgen veel mensen een lagere bloeddruk, maar regisseur Gerben van Ommen niet. In Spraakmakers vertelt hij over de hectiek die komt kijken bij de opnames van het legendarische EO-programma dat dit jaar 25 jaar bestaat.

Al 25 jaar kijken er miljoenen mensen naar het treinreisprogramma dat al jaren hetzelfde van opzet is. Vanuit het perspectief van de trein rijd je door de meest uiteenlopende steden, landen en natuurschoon onder begeleiding klassieke muziek en de rustgevende stem van Bob van der Houven.

Slow tv

En waar het EO-programma met recht slow tv kan worden genoemd, is het werk van regisseur Gerben van Ommen allesbehalve slow. Achter de schermen zorgt hij ervoor dat de opnames niet ontsporen. "Er gebeuren echt heel veel dingen achter de schermen die je niet ziet tijdens de reis."

Spannende momenten

Van Ommen en zijn crew reizen vaak vóór de trein uit over kronkelige bergwegen om bij binnenkomst van de trein op een station klaar te staan voor het perfecte shot. Dat gaat ook wel eens mis. "In juni filmden we in Sardinië een trein die na vier jaar voor het eerst weer zou rijden", vertelt Van Ommen.

Naast cameramensen werken ze met een camera onder een helikopter en een 'dashcam' die vanuit het stuurrijtuig het spoor van de trein filmt. Deze bleek niet te werken en toen de cameraman deze voor vertrek wilde maken, klonk het fluitsignaal en sloten de deuren. Van Ommen: "Daar stond ik dan met een enorme camera met allemaal knopjes die ik niet kan bedienen." Vlak voordat de trein door een gebied trok zonder telefoonbereik hoort Van Ommen nog nét wat het eerstvolgende station is waar hij zijn cameraman kan oppikken.

Stank voor dank

Soms zijn de opnames een ware avonturenfilm. "In Wales reden we mee met en stoomtrein. We mochten filmen in de machinekamer waar een medewerker de kolen in de motor aan scheppen was", vertelt Van Ommen.

De kolenvanger raakte bevangen door de hitte en dreigde uit de openstaande deur langs het spoor te vallen. "De cameraman kom hem nog net vastpakken." Uiteindelijk werd de trein gestopt en ontfermde een medisch team zich over de kolenschepper. "Maar wij mochten niet meer filmen. Dat is toch wel stank voor dank."

Zaterdag 4 december is er een marathonuitzending van Rail Away vanaf 23.52 uur op NPO 2.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie