Cultuur & Media
BNNVARA

Waarom zijn we verzot op series over oplichters?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom zijn we verzot op series over oplichters?

De Tinder Swindler, Inventing Anna en The Dropout: allemaal succesvolle series over meesteroplichters. Waarom fascineren ze ons zo? Kees van der Spek, die al jaren lang de wijde wereld intrekt om oplichters, fraudeurs en afpersers te ontmaskeren, schuift bij De Nieuws Bv aan en vertelt over de mystiek achter de oplichter.

Van der Spek merkt op dat veel oplichters een paar eigenschappen met elkaar gemeen hebben, namelijk ambitie en het ontbreken van empathie. "Vaak zijn ze gefocust op geld en als dat samenkomt met die ontbrekende empathie, dan kan het al snel de verkeerde kant op gaan." Van der Spek haalt het voorbeeld uit The Dropout, een jonge vrouw die een medische uitvinding geveinsd blijkt te hebben, aan. Nadat blijkt dat haar uitvinding niet werkt, gooit ze emoties en tranen in de strijd. "Allemaal schijn", zegt Van der Spek. "Spijt laat ze alleen zien om nieuwe investeerders aan te trekken."

Populariteit

Toch lijkt het genre van de oplichter en de fraudeur in series populairder dan ooit. Van der Spek denkt dat dat komt omdat het appelleert aan onze fantasie. "We hebben altijd wel een beetje sympathie voor dit soort mensen." Van der Spek legt uit dat we het fascinerend vinden als iemand met een smoes of mooi verhaal mensen weet op te lichten zonder dat daar, bijvoorbeeld, een getrokken pistool aan te pas komt.

Verschillende type oplichters

Door zijn werk is Van der Spek met veel verschillende soorten oplichters in aanraking gekomen. Hij maakt het onderscheid tussen uit nood geboren oplichters en oplichters die tegen willens en wetens handelen. "In Afrika zag ik veel oplichters die uit armoede overgingen tot oplichting." Voor dit soort oplichters heeft Van der Spek meer sympathie dan voor het andere type oplichter. "Door mijn werk kom ik vaak ook achter de achtergrond van de oplichter. Natuurlijk is het verschrikkelijk om iemand op te lichten, maar als je het verhaal achter de fraudeur hoort, kan je sympathie opwekken."

Vrouwelijke oplichters

Van der Spek geeft aan dat er bijna geen vrouwelijke oplichters zijn. "Vrouwen plegen überhaupt bij nooit misdrijven en zijn amper crimineel." Dit verklaart volgens Van der Spek ook het succes van series als Inventing Anna en The Dropout: beide draaien om het leven van een vrouwelijke oplichter. "Want dat zie je bijna nooit."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en X (voormalig Twitter).

Ster advertentie
Ster advertentie