Cultuur & Media
NTR

Presentator Aldith Hunkar is na 14 jaar terug op televisie

foto: EO - Firma Erfgoed
  1. Nieuwschevron right
  2. Presentator Aldith Hunkar is na 14 jaar terug op televisie

Aldith Hunkar was het gezicht van het jeugdjournaal en presenteerde later het NOS journaal. Veertien jaar geleden stopte haar televisieavontuur. Nu is ze terug, misschien wel strijdvaardiger dan ooit, als presentator van het EO-programma Firma Erfgoed gaat ze op zoek naar de verhalen achter ons religieus en cultureel erfgoed. “Mensen, ik ben niet weggeweest, ik was alleen niet op de buis", zegt ze in Kunststof.

Oude strijdster

De naam Aldith betekent oude strijdster. In 2008 moest ze na een arbeidsconflict weg bij de NOS. “Dat was de grootste persoonlijke strijd die ik heb moeten voeren. Ik was verongelijkt in de tiende macht. Het was geen fijne tijd, maar ik ben er niet aan onderdoor gegaan.”

Ze vond zichzelf opnieuw uit als ‘global freestyle multimedia journalist’. Onlangs vroeg de EO haar om de serie ‘Firma Erfgoed’ te presenteren, een rondreis langs het cultureel en religieus erfgoed van Nederland.

‘Je struikelt over het koloniale verleden’

Het Nederlands erfgoed in de serie maakt ons slavernij verleden confronterend zichtbaar. Aldith: “In Zeeland zag ik overal de verheerlijking van het koloniale verleden. In Vlissingen heet alles, tot de poffertjeskraam aan toe, Michiel de Ruyter. De man is een belangrijke Nederlandse held, maar níét smetteloos. En dat wil ik benoemen.

Om het ongemak rondom het kolonialisme weg te nemen moeten mensen stoppen met denken dat zij schuldig zijn. Het gesprek gaat niet over schuld. Het gaat om het besef dat het rijke Nederland uit de klei is opgetrokken mede door haar koloniale verleden. De manier waarop we met elkaar omgaan, bijvoorbeeld in de toeslagenaffaire, is direct terug te voeren op die tijd. Dat moet veranderen.”

De mystiek van Jamaica

Aldith heeft op verschillende plekken over de wereld gewoond, maar met Jamaica heeft ze een bijzondere band. “Ik kan het niet uitleggen. Er hangt magie in de lucht. Het gaat om hoe het licht invalt, hoe het geluid gedempt wordt door de bomen. Je moet het voelen.” Maar ook in Jamaica heeft ze nog een strijd te leveren. Er is veel huiselijk geweld in het land. “Iets in me zegt dat ik daar ooit nog een steentje aan moet bijdragen.”

Tot die tijd omarmt ze de lelijke en mooie kant van Jamaica. “Ik kwam tot het besef dat het leven beide kanten heeft. In het Westen willen we alles gladtrekken. Alles moet leuk en fijn. Terwijl het leven mooi en lelijk is. En daar tussenin moet je laveren.”

Benieuwd naar het gesprek met Aldith Hunkar? Luister Kunststof terug via de podcast. - Kunststof

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie