Cultuur & Media
BNNVARA

Dit is de beste speech van 2020

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is de beste speech van 2020

2020 was een jaar vol bijzondere toespraken. Maar: welke waren het mooist, bijzonderst of het meest toonaangevend? Het speechpanel van De Nieuws BV maakt de balans op.

Grote thema's passeerden de revue dit jaar. Van de Amerikaanse verkiezingen tot toespraken rondom de Black Lives Matter protesten. Van 'coronaspeeches' tot de mooie woorden die werden uitgesproken ter ere van 75 jaar vrijheid. Julia Wouters van de Intouch Female Leadership Academy, Jurjen van den Bergh van campagnebureau De Goede Zaak en Huib Hudig, presentatiecoach bij Speak to Inspire, selecteerden de top drie beste speeches van 2020.

3. Herdenkingstoespraken van Arnon Grunberg en koning Willem Alexander

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=1AXyHa9dWJA&t=1467s" start="false"}

"Willem Alexander op de Dam had een strak verhaal dat hij bracht met empathie, in een unieke setting", zegt Huib Hudig. Volgens Hudig hoort de speech in de top 3 thuis omdat de speech "veel indruk maakte" en velen zal bijblijven. Dat komt ook door de uitspraak over koningin Wilhelmina, denkt Hudig. "Het is bijzonder dat de koning benoemde dat Wilhelmina de jodenvervolging nooit benoemde."

Maar er zat toch iets voorzichtigs in de toespraak van de koning, vindt Hudig. "Hij durfde toch niet helemaal met de billen bloot te gaan." Volgens Hudig is dat juist wel wat Grunberg doet: "Hij gaat door de pijngrens heen en weet echt dát te benoemen dat benoemd moet worden."

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=-YjD64HIpaQ" start="false"}

Grunberg begint zijn speech door te vertellen dat hij denkt dat herdenken geen enkel nut heeft als je de pijn niet wil raken. "Als je het allemaal beschaafd houdt", zegt Julia Wouters, "en als je er veilig langs zeilt zoals Willem Alexander in zijn speech doet." Grunberg zegt namelijk dat herdenken alleen maar zin heeft als je de pijn voelt. Waarna hij de pijn van zijn ouders beschrijft en twee anekdotes op een bijzondere manier verwoordt.

Wouters: "Arnon Grunberg is een mens, hij is geen instituut. Hij heeft geen legioen aan speechschrijvers. Dit is iemand die zijn verhaal verteld, ook zijn persoonlijke verhaal." Jurjen van den Bergh vult aan: "Het was onbeschrijflijk belangrijk dat de koning benoemde dat een samenleving moet ingrijpen als een groep gekleineerd wordt. Maar Grunberg trok dat naar een heel ander niveau. Nog veel meer naar het hier en nu."

2. Alexandria Ocasio-Cortez

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=LI4ueUtkRQ0" start="false"}

Het is de 'rockster van de Amerikaanse politiek' zegt Wouters en volgens Van den Bergh wordt ze ooit de eerste president van Amerika: congreslid Alexandria Ocasio-Cortez van de democratische partij. Door verschillende speeches viel de Amerikaanse politica op dit jaar. Onder andere door de toespraak die zij hield nadat ze op de trappen van Capitool door het Republikeins congreslid Ted Yoho verschrikkelijk wordt beledigd.

Wouters: "Weergaloos hoe ze een opmerking niet alleen niet over zich heen liet komen, wat verre weg de meeste vrouwen toch maar doen, maar aangreep om een breder verhaal te vertellen. Functionele woede, uit het hart gesproken en heel erg moedig."

Ook deed AOC in 2020 een beautyvlog voor Vogue. Van den Bergh vertelt dat het een invloedrijke video is geworden: "Want ze laat zien hoe ze zich opmaakt en wat daarbij een rol speelt: namelijk hoe ze in het Congres beoordeeld wordt op uiterlijk, leeftijd en vrouw zijn."

Hudig werd door de speech van Ocasio-Cortez gegrepen die zij hield bij een rally voor Bernie Sanders: "Ze kreeg zo vaak te horen om weg te wezen, om terug te gaan. En zij vertelt haar publiek om vooruit te gaan. Forward."

1. Dominee Al Sharpton

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=nDxG2jTA2Oc" start="false"}

De toespraak van dominee Al Sharpton bij de uitvaart van George Floyd is met stip de beste speech van 2020. Het was een toespraak met enorme impact, vertelt Van den Bergh, "mijn blik is hierdoor onuitwisbaar veranderd."

"Hij draait het maatschappelijke probleem van een uitwas en een gegeven, 'I can't breathe', naar iets structureels en verhelpbaars. De knie op de nek van George Floyd is de metafoor voor hoe wit Amerika de ruimte van mensen van kleur structureel beknot, in elke sector", aldus Van den Bergh.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Voor Wouters maakt de combinatie van de inhoud, het ritme, het gevoel voor dramatiek, de retorische kracht, de opzwepende opbouw en het historische moment, dit tot de beste speech van 2020. "Deze man weet heel goed hoe hij de emoties moet opzwepen en kanaliseren naar, wat gaan we nu doen", zegt Wouters.

"Deze speech heeft het allemaal", vult Hudig aan. "Hij heeft een heel fijnzinnig gevoel voor wat er in de zaal gebeurt, wat kan ik zeggen om het daarmee omhoog te gooien en dat is uiteindelijk de bottom line van een echt goede speech. De speech van het jaar is een speech die emoties oproep en daar slaagt hij in."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Top 3 speeches 2020

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie