Cultuur & Media
KRO-NCRV

Docu 'The Last Dance' over Michael Jordan: 'Geen pretje om mee of tegen te spelen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Docu 'The Last Dance' over Michael Jordan: 'Geen pretje om mee of tegen te spelen'

In The Last Dance worden beelden van het kampioenschap van de Chicago Bulls in '97-'98 gecombineerd met ruim honderd interviews. Sportmarketeer Bob van Oosterhout is benieuwd naar het inkijkje in het karakter van sterspeler Michael Jordan. "Hij was geen pretje om mee te spelen en tegen te spelen."

De Netflix-documentaire volgt Jordan tijdens zijn laatste kampioensseizoen, van de zes kampioenschappen in totaal, met de Chicago Bulls in de National Basketball Association (NBA). Van Oosterhout beschrijft de sportlegende. "Hij kwam in de NBA in 1984 en heeft de NBA eigenlijk nieuw leven ingeblazen, het lag een beetje op z'n gat. Michael Jordan heeft de sport basketbal op de kaart gezet."

Jordan is volgens hem de grootste basketballer en misschien wel de grootste sporter ooit, maar het was geen makkelijke man. "Een topsporter is bij definitie egoïstisch, meedogenloos en keihard."

Dominante Bulls

De Bulls waren in het kampioensseizoen zo dominant, dat iedereen van ze wilde winnen. "Het werd steeds harder, steeds gemener." Jordan was in de sport een "trashtalker" die bezig was met "mindgames".

Van Oosterhout is in de documentaire benieuwd naar meer kleedkamergeheimen, zoals het verhaal van de wedstrijd tegen de Atlanta Hawks. Jordan liep vooraf de kleedkamer van de Hawks binnen en keek de tegenstander aan. "Hij zei, lace 'm up, it's gonna be a long night. Ander half uur later had hij 61 punten."

Marketingman

Jordan behaalde ook groot financieel succes, met de Air Jordans-schoenen. "Jordan verdient nog steeds grofweg 100, 150 miljoen dollar per jaar aan de samenwerking met Nike." Hij is daarmee een van de weinige sportmiljardairs. Van Oosterhout schat dat hij zo'n 2,2 miljard euro waard is, vanwege alle commerciële deals die hij door de jaren heen sloot.

Gekuiste versie

Jordan is nauw betrokken bij de totstandkoming van de documentairereeks. Van Oosterhout is niet bang dat het daardoor een minder kritische of gekuiste versie wordt. "Hij gaf zelf aan dat hij bang is dat mensen hem een minder leuke man vinden na deze documentaire."

Van Oosterhout vindt de timing van Netflix en ESPN, die de reeks in de VS uitbrengt, verstanding. "Je merkt dat de consumptie van sports is gestegen. De honger stijgt met de minuut, met name nu livesport uitbrengt. Het zou me niet verbazen als alleen in de komende dagen meer dan 100 miljoen mensen dit zien."

Bob van Oosterhout over Netflix-serie Michael Jordan

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie