Cultuur & Media
KRO-NCRV

Debat tussen Kaag en Ploumen: saai of juist verfrissend?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Debat tussen Kaag en Ploumen: saai of juist verfrissend?

Een debat tussen lijsttrekkers Ploumen (PvdA) en Kaag (D66) ging er maandagavond vriendelijk aan toe. "Het was de ene vleierij na de andere. Eigenlijk waren hier twee partijen alvast bezig met formeren", zegt Jan-Kees Emmer in het Mediaforum van Spraakmakers.

891.000 mensen keken maandag naar Pauws Verkiezingsdebatten op NPO1 waar lijsttrekkers Lilianne Ploumen (PvdA) en Sigrid Kaag (D66) in debat gingen. Journalist en oud-correspondent Jan-Kees Emmer vond het iets "vervreemdends" hebben. Hij doelt daarmee op de vriendschappelijke sfeer een week voorafgaand aan de verkiezingen. "Er knetterde niets."

'Juist verfrissend'

Journalist en schrijver Haroon Ali vond het juist verfrissend. "Zonder het vertoon van spierballen en elkaar belachelijk maken, zag je een keer twee leiders die heel inhoudelijk en duidelijk de accentverschillen konden uitleggen tussen de partijen."

"Omdat het circus wegviel kon je daar juist heel goed naar luisteren", gaat Ali verder. "Als je twijfelt tussen deze partijen, kreeg je denk ik wel een beter beeld van waar de verschillen liggen."

Quote

<span style="caret-color: auto;">Misschien kunnen de mannen die nog volgen hiervan leren</span><span style="caret-color: auto;">

</span><span style="caret-color: auto;">Haroon Ali</span><span style="caret-color: auto;">

Het idee dat dit zou komen doordat er twee vrouwen tegenover elkaar stonden, werd door de lijstrekkers zelfs van tafel geveegd. "Toch zag ik wel degelijk een andere dynamiek", zegt Ali. "Misschien kunnen de mannen die nog volgen daarvan leren en niet met hun ego's gaan staan schermen, maar op inhoud een debat aangaan."

Emmer vraagt zich wel af wie er iets wint met zo'n vriendelijk debat. "Beiden gaven ze elkaar gelijk. Wie wint daar iets mee?"

Zwevende kiezer

Ali denkt dat het juist dat het kiezers op links die nog zweven kan helpen. "De verschillen zijn niet groot en ik hoor in mijn omgeving dat mensen er niet meer uitkomen na alle stemwijzers gedaan te hebben. Dan is zo'n gesprek juist nuttig." Voor Emmer is het "een raadsel" waarom de partijen dan niet samen verder gaan.

"Wel hadden de stellingen - door de partijen zelf bedacht overigens - wat scherper gekund", stelt Ali. "Dat Ploumen cafe's in Maastricht gaat tippen voor de studerende dochter van Kaag, daar heb je als kiezer niets aan."

Het Mediaforum met Jan-Kees Emmer en Haroon Ali

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie