Cultuur & Media
BNNVARA

Ex-model Thysia Huisman werd verkracht door Epstein's meisjesronselaar

foto: Thysia Huismanfoto: Thysia Huisman
  1. Nieuwschevron right
  2. Ex-model Thysia Huisman werd verkracht door Epstein's meisjesronselaar

Zo'n 25 jaar lang heeft Thysia Huisman een traumatische ervaring geheim gehouden. Tot nu: in haar boek 'Close-up' vertelt Huisman dat ze als 18-jarig model in Parijs door Jean-Luc Brunel is gedrogeerd en verkracht.

Brunel was tientallen jaren een machtig figuur in de modewereld en stond bekend als de meisjesronselaar van Jeffrey Epstein. In De Nieuws BV doet Thysia voor het eerst live op radio en tv haar verhaal.

'Waarom kom je nu pas met dit verhaal naar buiten? Waarom heb je toen geen aangifte gedaan?' Thysia Huisman vindt het nog steeds lastig wanneer die vragen aan haar gesteld worden. "Op dat moment was ik achttien. Ik werd wakker na die verkrachting de volgende dag en het enige wat is dacht was: 'Het is mijn eigen schuld'. Ik schaamde me diep en besloot het voor mezelf te houden. Ik heb het geprobeerd weg te stoppen in mijn hoofd, zo van 'als ik er niet aan denk is het er niet'. Maar uiteindelijk werkt dat niet natuurlijk."

#MeToo-beweging

Drie jaar geleden gebeurden er een paar dingen die Huisman toch deden besluiten naar buiten te komen met haar verhaal. Ze ging in therapie en daar praatte ze voor het eerst over haar verkrachting. Tegelijkertijd begon de #MeToo-beweging.

Huisman: "Ik herkende mezelf in de verhalen van slachtoffers van Harvey Weinstein, omdat ik besefte dat ik slachtoffer was geweest van iets groters dan alleen verkrachting, maar van machtsmisbruik." Ze besloot haar verhaal op te schrijven, eigenlijk zonder de intentie er een boek van te maken.

Quote

Mijn agent zei: Dit is een kans die je moet pakken.

Thysia Huisman

Jean-Luc Brunel

Huisman droomde er van jongs af aan over om model te worden, en won op haar vijftiende een modellenwedstrijd. "Ik wilde gewoon graag gezien worden. En de glamourwereld van de modellenwereld trok me aan." Ze kwam er snel achter dat het een keiharde wereld was. Huisman moest afvallen en ontwikkelde daardoor een eetstoornis.

Toch vertrok ze een paar jaar later naar Parijs, waar ze onder werd gebracht in het huis van modellenscout Jean-Luc Brunel. "Ik vond hem heel glad en heel charmant. Hij verzekerde me er continue van dat hij ervoor ging zorgen dat ik de top zou bereiken in Parijs. Mijn agent zei: dit is een kans die je moet pakken."

Epstein

Uiteindelijk verbleef Huisman eind jaren tachtig een week in het huis van Brunel. Overdag ging ze naar castings en fotoshoots, en 's avonds gaf Brunel feestjes waar vooral veel jonge modellen en rijke, oudere mannen aanwezig waren. Waaronder Jeffrey Epstein, de steenrijke miljonair die een paar jaar geleden veroordeeld is voor het verkrachten van minderjarige meisjes.

Brunel was een van zijn handlangers, die meisjes voor hem regelde. Huisman ontmoette Epstein op zo'n feestje: "Hij stelde zich voor als Jeffrey en had een heel jong meisje bij zich uit Rusland. Hij gaf mij dubieus carrière advies. Hij zei: 'Je beseft je toch wel dat Brunel heel belangrijk kan zijn voor je carrière? Je moet niet te moeilijk doen, maar deze kans grijpen'. Ik vond het gelijk een rare vent. Mijn nekharen gingen rechtovereind staan."

Quote

Hij lag bovenop me en ik weet nog dat ik moeilijk kon ademenen door zijn gewicht en dat hij mijn shirtje scheurde.

Thysia Huisman

Op een van die beruchte huisfeestjes gaat het mis. Na dagenlang tevergeefs achter Thysia aangezeten te hebben, biedt Jean-Luc Brunel haar een drankje aan om te proosten op haar carrière. Huisman: "Ik dronk dat en een kwartier later werd ik onwel. Ik werd duizelig en alles begon te draaien. Toen heeft hij me meegenomen naar zijn slaapkamer. Alles begon te draaien en hij duwde me op bed. Hij lag bovenop me en ik weet nog dat ik moeilijk kon ademen door zijn gewicht en dat hij mijn shirtje scheurde. Het laatste wat ik me kan herinneren is dat hij me penetreerde."

Schaamte

De volgende ochtend had Huisman blauwe plekken en voelde het 'alsof er een trein over haar is heengereden'. In paniek pakte ze haar spullen, ging ze naar het station en nam ze de eerste trein terug. "Ik herinner me nog dat gevoel van schaamte. Ik gaf mezelf gewoon de schuld ervan. Ik had daar niet moeten zijn. Waarom ben ik daar überhaupt gebleven?"

Eenmaal aangekomen bij haar agent in Brussel wordt ze uitgefoeterd. "Ze vond dat ik een amateur was en dat ik daar niet thuishoorde. Ze gaf mij het gevoel dat ik heel klein was en dat was voor mij een soort genadeklap om te denken: zie je, het ligt aan mij. Had ik maar dit of dat gedaan. Was ik maar eerder weggegaan."

Quote

Ik had veel depressieve periodes, waarin ik twee maandenlang met de gordijnen dicht thuis op de bank lag.

Thysia Huisman

Huisman werkt daarna nog een tijdje als model in België, maar voelt zich 'een zombie en bevroren van binnen'. Na een halfjaar besluit ze naar naar haar vriendje in Amsterdam te gaan om te studeren. "Ik heb altijd in een soort van overlevingsmodus gestaan. Zo ben ik ook door het leven gegaan. Aan de buitenkant had ik een fantastisch leven: ik had een baan, een mooi huis, vrienden. Maar ik had ook veel depressieve periodes, waarin ik twee maandenlang met de gordijnen dicht thuis op de bank lag."

Aangifte

Een jaar geleden is Huisman naar het huis in Parijs gegaan waar Jean-Luc Brunel nu vermoedelijk woont. "Aan de ene kant wil ik hem van alles aandoen, maar ik weet dat dat mij persoonlijk niks gaat brengen. Maar dat is heel lastig." Ze heeft toen wel aangifte gedaan tegen Brunel, in de hoop dat andere vrouwen dat ook zouden doen.

Dat is ook gebeurd: er zijn nu in totaal twaalf vrouwen die aangifte hebben gedaan tegen Brunel. Maar omdat verkrachtingszaken in Frankrijk na twintig jaar zijn verjaard, kan justitie niks doen en loopt Brunel nog steeds vrij rond. Huisman: "Dat is heel frustrerend en vreet nog steeds aan me."

Quote

Er zijn dus mensen die vinden dat je als verkrachtingsslachtoffer daar zelf schuld aan hebt.

Thysia Huisman

Als Huisman rond die tijd voor het eerst een interview geeft in Nederland, in de krant het AD, krijgt ze op sociale media talloze haat reacties over zich heen: "Ik was op mijn kwetsbaarst, voor het eerst kwam ik met dat pijnlijke verhaal naar voren. Dan is het heel heftig om te zien dat mensen reacties plaatsen als: 'Ze heeft er zelf om gevraagd, het is een hoer, had ze daar maar niet moeten zijn, dom modelletje'."

Ze besloot in Nederland even geen interviews meer te geven en haar anonimiteit te bewaren. Nu, een jaar later, is haar boek er. "Het is mijn manier van rechtvaardigheid vinden. Want er zijn dus mensen die vinden dat je als verkrachtingsslachtoffer daar zelf schuld aan hebt. Dat is jammer genoeg anno 2020 in Nederland nog steeds aan de hand."

Thysia Huisman viel als jong model in de handen van Epstein's meisjesronselaar

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie