Cultuur & Media
NOS

Nieuw boek Ayaan Hirsi Ali: 'Dit gaat mensen triggeren'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuw boek Ayaan Hirsi Ali: 'Dit gaat mensen triggeren'

Ayaan Hirsi Ali geeft bijna nooit meer interviews in het Nederlands. Maar nu haar nieuwe boek 'Prooi' uitkomt, wil ze voor Met het Oog op Morgen wel een uitzondering maken. "Ik vind het gezellig, zoals altijd. Maar ik worstel er wel mee," zegt ze in het programma.

Video niet beschikbaar

Voordat ze op de inhoud in wil gaan, wil Hirsi Ali eerst mensen waarschuwen. "Er zijn allemaal groepen die voordat ze het boek gelezen hebben zich al gekwetst voelen." Daarom staat ook in het boek een trigger warning. "Het is heel vreemd om je gekwetst te voelen voordat iets gebeurd is."

De oud-politicus woont tegenwoordig in de Verenigde Staten. Toch trok de situatie in Europa haar aandacht. "Ik ben gekomen waar ik ben, omdat ik geholpen ben door anderen. Als ik zelf in staat ben om anderen te helpen, wil ik dat dan ook doen."

Immigratie

Het boek Prooi gaat over een gevoelig onderwerp, zoals Hirsi Ali het zelf ook ziet: immigratie en de rechten van vrouwen. "Sommige vrouwen die ik voor het boek gesproken heb, zeiden ook: ik ben niet racistisch, ik heb altijd links gestemd, ik ben niet tegen immigratie. Maar wij lijden."

Dat probleem ligt volgens haar bij een deel van de geëmigreerde gemeenschappen in Europa. "Niet bij allemaal. Het is niet pas ontstaan in 2015." Volgens haar is er te weinig aandacht voor.

Voor de vrouwen

In het boek spreekt ze met vrouwen die lastiggevallen zijn en haalt ze casussen aan waarin het misging. "Er zijn na 2015 een aantal schandelen geweest. Keulen met oud en nieuw, concerten in Stockholm. Er waren anekdoten, maar geen systematisch onderzoek."

Hirsi Ali vindt dat het tijd is om de problematiek te bespreken. En er wat aan te doen. "De hele immigratiewetgeving en de verdragen moeten simpeler, doorzichtiger."

Ze is niet tegen immigratie, maar vindt dat er vooraf beter nagedacht moet worden wie er wel en niet een verblijfsvergunning krijgen. "De openbare ruimte moet veilig blijven voor vrouwen. Ik vind het heel belangrijk om dat aan het licht te brengen."

Het boek Prooi is vanaf vandaag beschikbaar bij boekhandels.

OOG Ayaan Hirsi Ali

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie