Cultuur & Media
EO

'Optreden John de Mol in BOOS was niet best'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Optreden John de Mol in BOOS was niet best'

Programmamaker Bert van der Veer begrijpt het optreden van John de Mol in BOOS niet. "Het zal ongetwijfeld de vreselijkste avond van zijn carrière zijn geweest, om dit allemaal te moeten uitleggen. Maar tegelijkertijd liet hij toch ook weten dat hij de schaamte van de slachtoffers niet snapte. Dat vond ik een merkwaardige opmerking", aldus Van der Veer in Dit is de Dag.

Ook journalist Jean-Pierre Geelen was niet onder de indruk van de reactie van John de Mol: "Dat optreden van John de Mol was op zichzelf verrassend, maar het was geen best optreden..." vindt hij.

Wat laten de onthullingen van The Voice zien?

'Onthullingen schokkender dan ik dacht'

Van der Veer vond de onthullingen in de uitzendingen schokkender dan hij aanvankelijk had gedacht. "Het woord verkrachting viel zowel in de zaak van Marco Borsato als Ali B." Geelen vond vooral de lange tijdspanne opmerkelijk: "Wat toch echt opvalt is dat het zo lang heeft kunnen duren. In het geval van Rietbergen zelfs tien jaar."

Ook Van der Veer is bang dat deze sfeer niet alleen bij The Voice of Holland heerst. "Wat gebeurt er bij andere programma’s?" Of het het topje van de ijsberg is, weet hij niet. "IJsberg is misschien nog een groot woord, maar het is wel ergens een topje van", zegt hij.

De toekomst van het programma

The Voice of Holland kan volgens Van der Veer in deze vorm niet meer verder. "Ik denk dat het onuitzendbaar is geworden. Met name door onthullingen rondom Ali B., het is onmogelijk om die als coach op een stoel te zien zitten en te horen zeggen tegen een meisje: 'Wat heb je een mooi jurkje aan deze keer'. Elke opmerking die hij maakt is fout."

Ook Geelen denkt dat het voor Ali B. en Marco Borsato grote gevolgen kan hebben. "Dat lijkt me zomaar einde carrière, in elk geval in deze context."

Hij denkt ook dat het voor het programmaformat grote gevolgen heeft: "Ik denk dat John de Mol zich diep van binnen wel even zorgen moet maken over de hele wereldwijde succesformule van The Voice. De constructie, verhoudingen, die spelen in dat programma wereldwijd. En in andere talentenjachten natuurlijk ook. Ik denk echt dat er een gevaar bestaat dat er in andere landen gelijke affaires zullen blijken", aldus Geelen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie