Cultuur & Media

Oud-Philips topman Roel Pieper woont nog steeds in Oekraïne

foto: radio 1foto: radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-Philips topman Roel Pieper woont nog steeds in Oekraïne

Het is dag negentien van de oorlog in Oekraïne. De meeste Nederlanders hebben ondertussen het land verlaten. Toch zijn er nog een aantal blijven wonen, onder wie oud-Philips topman en ICT-ondernemer Roel Pieper. Hij woont sinds 2014 in Oekraïne samen met zijn Oekraïense vrouw en zijn twee kinderen.

Normaal gesproken woont Roel Pieper met zijn vrouw en kinderen in Kiev, maar hij is sinds kort verhuisd naar het zuiden. 'Eind vorige week zijn wij weg gegaan. Het was gewoon te gek geworden. We hebben letterlijk middenin de nacht de koffers gepakt en zijn we weggegaan. Er zijn elke nacht raketten en bomaanvallen dus je moet gewoon een beslissing nemen. Vrijdagnacht hebben we die beslissing genomen. We hebben de moeder van mijn vrouw daar helaas moeten achterlaten...'

Boos op het Westen

Pieper is net als veel Oekraïners boos op het westen. Zo legt hij uit: 'Rutte en het Westen hebben zitten slapen, ze zijn te laat met alles. En dan kan je niks meer doen. Toen het nog kon hadden ze vliegtuigen aan Oekraïne moeten geven. Die toestellen komen nu te laat want de vliegvelden zijn weg gebombardeerd, je hebt er niks meer aan. Plus dat als je nu vliegtuigen zou sturen het escalerend werkt.

Wat zou de houding van de rest van de wereld moeten zijn? 'Er zijn twee manieren die je zou kunnen combineren naar mijn mening. De Chinezen zullen een positie moeten innemen en Europa en Amerika moeten hun handen wegtrekken. Je moet niet nog meer wapens, niet nog meer doden, niet nog meer raketten. Dat is het antwoord niet.


Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie