Cultuur & Media
MAX

Net terug maar nu al weer aan vakantie toe

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Net terug maar nu al weer aan vakantie toe

Opstaan, koffie zetten, broodje smeren, een beetje rondhobbelen. Wanneer je op vakantie bent lijkt het leven eenvoudig en overzichtelijk. Maar na terugkomst steken sleur en stress de kop weer op. Waarom gaat het voornemen om het na de vakantie helemaal anders te doen toch altijd de mist in? Peter de Bie en Mieke van der Weij stelden deze vraag in Nieuwsweekend aan hoogleraar publieksfilosofie Marli Huijer.

"De dag na de vakantie heb je het meeste behoefte aan vakantie", aldus schrijver J.J. Voskuil. De officiële term voor de milde vorm van depressie die ons na de vakantie overvalt heet een after-holiday dip.

Vakantie als oase in de woestijn van het leven

In de vakantie denk je nog: na deze vakantie ga ik het écht allemaal anders doen. Maar wanneer je dan thuis komt, dan komt daar weer niets van terecht. Volgens Huijer komt dit doordat vakantie helemaal losstaat van het dagelijks leven: "Het is een soort oase in de woestijn van het leven. In die oase heb je een heel andere tijdsordening en kun je met afstand naar je dagelijks leven kijken. Maar kom je terug, dan blijkt dat wanneer je dat dagelijks leven daadwerkelijk wilt veranderen, dat je dat in het dagelijkse leven moet doen. Zeker als je in een cultuur bent die heel anders in tijd geordend is dan de onze, dan denk je: ik wil in deze cultuur leven, ik wil in deze tijdsordening leven. Maar juist die cultuur is zo anders dat die ook geen onderdeel is van hoe wij het allemaal organiseren."

Quote

Je kunt niet in je eentje de hele tijdsordening van de westerse samenleving veranderen.

Filosoof Marli Huijer

Versnelling in de tijd

In de westerse cultuur is in de afgelopen eeuwen een enorme versnelling in de tijd opgetreden, waarbij ook het dagelijks leven enorm is versneld. "Dan denk je als je op vakantie bent: daar ga ik een rem op zetten. Ik ga het allemaal trager doen of anders organiseren. Maar je kunt niet in je eentje de hele tijdsordening van de westerse samenleving veranderen. Dus dat is in zekere zin een illusie.”

Even doorbijten

Onze hele cultuur zit volgens Huijer vol met het idee dat je opnieuw gaat beginnen. "Daar hebben wij ook alle reden toe, want wij kunnen de hele wereld zien en we kunnen zien op hoeveel manieren je zou kunnen leven, het anders zou kunnen doen. Er is één grote verleiding. De werkelijkheid is dat al die levens na enige tijd ook allemaal een sleur hebben." Het is volgens haar dan ook helemaal niet erg als die goede voornemens mislukken. "Je moet genieten van die vakantie en als je terug bent is het even doorbijten en gewoon weer aan de slag."

Ster advertentie
Ster advertentie