Cultuur & Media
EONOS

De podcast bewijst: mensen houden van inhoud

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. De podcast bewijst: mensen houden van inhoud

Het succes van de podcast is te verklaren door een interesse in inhoud en diepgang. Dat was de conclusie van de uitzending van Langs de Lijn en Omstreken, waar vier podcastmakers hun visie deelden. "De diepte in gaan en de tijd nemen ergens voor, dat is ondenkbaar op de radio", zegt Amber Brantsen van de NOS Formule 1 Podcast.

Naast Amber Brantsen schoven ook Arno Vermeulen (NOS Voetbalpodcast), Arend-Jan Boekestijn (Brexit, De Podcast) en David Boogerd (De Ongelooflijke Podcast) aan.

Brexit

Sinds augustus maakt politiek commentator en oud-Tweede Kamerlid Arend-Jan Boekestijn bij de EO een wekelijkse podcast over de Brexit, samen met NOS-correspondent in Groot-Brittannië, Tim de Wit. "Hij is een hele goede journalist, werkt dag en nacht, en kan wel uren over de Brexit praten", vertelt Boekestijn. "In het journaal krijgt hij maar twee minuten." Zonde, vindt de commentator, en zo ontstond de podcast.

Inmiddels wordt de podcast wekelijks meer dan 10.000 keer beluisterd. Een bewijs dat mensen best geïnteresseerd zijn in inhoud, denkt hij. "Er is iemand in Hilversum die zegt dat het allemaal snel moet, maar er zijn wel degelijk mensen die inhoud willen", aldus Boekestijn.

Ongelooflijk

Een andere podcast waarin flink op inhoud wordt ingezet is De Ongelooflijke Podcast, waarin presentator David Boogerd met denkers praat over religie en secularisering. Hij praatte bijvoorbeeld met Arjen Lubach, Herman Finkers en oud-terrorist Jason Walters.

Deze gasten krijgen veel reacties, vertelt David. "Ik hoor dat regelmatig. Dat gasten na mijn podcast meer reacties krijgen dan na optredens in tv-programma’s met veel meer kijkers. Heel gek." Podcastluisteraars zijn bovenmatig geïnteresseerd, denkt hij.

Ook De Ongelooflijke Podcast kan inmiddels rekenen op meer dan 10.000 luisteraars, meer dan verwacht.

Sport

De luistercijfers van Brexit de Podcast en De Ongelooflijke Podcast vallen echter in het niet bij de cijfers van de sportpodcasts van de NOS, zoals de NOS Voetbalpodcast en de NOS Formule 1-podcast. En dat terwijl er achter de NOS Voetbalpodcast helemaal geen idee zat, volgens presentator Arno Vermeulen. "Onze eindredacteur zei dat we een voetbalpodcast moeten maken, dus toen deed ik dat maar. We hadden, en hebben, nog steeds geen idee wat we doen", lacht hij.

Amber Brantsen – normaal nieuwslezer bij het NOS Journaal en presentatrice van het NOS Radio 1 Journaal – kreeg de vraag of zij een podcast over de Formule 1 wilde maken omdat ze op zondag altijd zo lekker meetwitterde over de races. Samen met commentator Louis Dekker en oud-coureur Jan Lammers is ze inmiddels 23 afleveringen verder. Toen de uitzending een keer later online kwam dan normaal, kreeg ze de vraag waar hij nou bleef. "Dat is toch het allermooiste compliment?"

Vier podcastmakers over podcasts

Alle podcasts van NPO Radio 1 zijn hier te vinden.

Ster advertentie
Ster advertentie