Cultuur & Media
KRO-NCRV

Op 1 van start: 'Dat gaat het niet worden met die duo's'

foto: NPOfoto: NPO
  1. Nieuwschevron right
  2. Op 1 van start: 'Dat gaat het niet worden met die duo's'

Op1, de nieuwe talkshow van de NPO, won gisteravond de eerste slag in de talkshowoorlog van concurrent Jinek. Wat zegt dit voor de strijd op de lange termijn? "Dat gaat het niet worden met die duo's", zegt Esquire-hoofdredacteur Arno Kantelberg resoluut in Spraakmakers.

De hogere kijkcijfers voor Op1, "een tonnetje meer", zijn volgens Kantelberg op basis van nieuwsgierigheid.

Video niet beschikbaar

'Het is een soort Maestro'

"Het nadeel van deze formule is dat vooral naar de presentatoren wordt gekeken. Het is een soort Maestro, waar je kijkt hoe ze het doen", zegt hoofdredacteur van de Volkskrant Pieter Klok. Over een eerste aflevering kan Klok nog niet te veel zeggen, maar "de formule en de setting zijn goed". Wat hij vooral prettig vindt, is dat de presentatie van Op1 minder dominant is dan Jinek.

'Succes van talkshow is de chemie'

Kantelberg: "Het succes van een talkshow wordt bepaald door de gasten en de chemie." Dat bepaalt ook het succes van Eva Jinek, die volgens Kantelberg zelfs chemie heeft met het publiek. Een duo moet "Barend en Van Dorp zijn en niet Pauw en Witteman".

Hij begrijpt niet waarom voor duo's is gekozen en niet voor bijvoorbeeld Willemijn Veenhoven alleen. "De beste presentatoren en interviewers zitten op de radio. Ik had daar op ingezet en niet gokken met duo's. Het is schieten met hagel. Dat gaan ze niet redden tegen Eva."

Ster advertentie
Ster advertentie