Cultuur & Media
VPRO

Botsende Michels en Keizer, met speelse Cruijff: zo won Ajax driemaal de Europa Cup

  1. Nieuwschevron right
  2. Botsende Michels en Keizer, met speelse Cruijff: zo won Ajax driemaal de Europa Cup

Rinus Michels, de legendarische trainer van onder meer Ajax, heeft een grote droom: de Europa Cup winnen. En dat met oogstrelend voetbal. Maar zijn hardheid valt niet in goede aarde bij sterspelers Johan Cruijff en Piet Keizer. Een groot conflict met de spelers volgt en even lijkt het erop dat Michels vertrekt bij de Amsterdamse club. Hoe lukt 't hem toch om Ajax naar de absolute top van Europa te gidsen?

Meteen luisteren: journalist Jaap Visser over de legendarische jaren van Ajax - Nooit meer slapen

Zegetocht Ajax

Het zijn de beginjaren zeventig waarin het Nederlands voetbal professioneler wordt. Ajax geldt met Feyenoord als de nummers een en twee van Nederland. Terwijl de Rotterdammers zich onsterfelijk hebben gemaakt als de eerste Nederlandse winnaars van de Europa Cup, moeten de Amsterdammers die droom nog verwezenlijken. Over die periode en de uiteindelijke zegetocht naar de absolute top van Europa gaat het boek Trilogie, Ajax heeft de Europa Cup van schrijver en journalist Jaap Visser. In Nooit Meer Slapen vertelt hij hoe Michels de Amsterdamse droom waarmaakt.

''Onder leiding van Michels had Ajax landtitels veroverd, maar nog niet de Europa Cup gewonnen. Hij wilde die top behalen met aanvallend voetbal. Daar had hij voetballers voor nodig die aanvallend goed waren, dus ging hij Ajax echt drillen. Daardoor kwam hij in conflict met spelers als Piet Keizer. Die vond zijn hardheid overdreven. Ook de verboden die Michels afkondigde, zoals een rookverbod, waren opzienbarend, want veel spelers rookten in die tijd. Keizer ging daar hard tegenin. Terwijl Cruijff daar heel speels mee omging. Hij liep naar Michels toe en vroeg of hij een vuurtje voor hem had.''

Vredesdeal

Een moeizame en conflictueuze zomer volgt voor Michels, die zelfs overweegt de club te verlaten. Uiteindelijk komt de trainer, die in 1999 door de FIFA uitgeroepen werd tot de beste coach van de twintigste eeuw, tot de conclusie dat hij het minder hard moet aanpakken. Minder serieus én meer lachen.

''Michels en Keizer sloten een gewapende stilstand: Keizer werd altijd opgesteld, maar wisselde geen woord meer met zijn trainer. Die vredesdeal werkte en Keizer speelde een geweldige seizoen in '70/71. Hij nam de boel op sleeptouw toen Cruijff een moeilijk jaar doorbracht wegens een enorme liesblessure. Michels bereikte datgene wat hij voor onmogelijk hield: Ajax won de Europa Cup.''

Vergeten namen

Buiten de grote stervoetballers om zijn er ook spelers wiens namen vergeten zijn in het succesverhaal van Ajax, ondanks hun onmiskenbare bijdragen. Voor Jaap Visser een reden om de drie gewonnen Europese finales van Ajax, tegen Panathinaikos in '71, Inter in '72 en Juventus in '73, opnieuw te gaan bekijken. Zijn analyse van de finales en de krantenverslagen uit die tijd leidt hem tot een vergeten naam, Barry Hulshoff.

''Een enorme vent met baard en woeste haren, maar ook een lieve en nette verdediger, die een paar keer door Michels op de nominatie stond om afgevoerd te worden. Michels vond hem te week. Maar tot mijn verbazing was Hulshoff in alle drie de finales de uitblinker. Moeiteloos schakelde hij alle grote spitsen uit. Hoe hij dat deed? 'Ik verdedigde met mijn hersenen en probeerde de situatie van tevoren in te schatten', zei hij een keer tegen mij. Cruijff zei ook altijd: 'Voetballen speel je met je hoofd.' Hulshoff werd afgeschilderd als een keiharde verdediger, dat was hij helemaal niet. Hij was een gentleman verdediger.''

Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.

Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie