Cultuur & Media
VPRO

Winnaar De Zilveren Camera toont laatste momenten van overleden covid-patiënt: 'Heel emotioneel'

foto: VPROfoto: VPRO
  1. Nieuwschevron right
  2. Winnaar De Zilveren Camera toont laatste momenten van overleden covid-patiënt: 'Heel emotioneel'

Kees van de Veen wint de belangrijkste prijs voor persfotografie in Nederland. Als geen andere fotograaf legde hij de beelden vast van de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Via zijn camera werd het publiek getuige van de laatste momenten van de 73-jarige Piet Franssen, die op de IC overleed aan corona. "Het was een heel emotioneel moment", zegt Van de Veen in Nooit Meer Slapen.

Video niet beschikbaar

Reportage op de IC

Toen de pandemie uitbrak had Kees van de Veen aanvankelijk weinig interesse in het maken van corona-gerelateerde foto's. "Anderen deden dat heel goed, wat moet ik daaraan toevoegen, dacht ik." Over de zorgelijke toestanden op de IC's had Van de Veen wel gehoord. "Ik had er weinig van gezien."

Uiteindelijk besloot Van de Veen om het risico te nemen en een reportage over de IC's in tijden van corona te maken. "Ik ging een portret maken van een arts in Amsterdam en van een dokter in Assen. Aan beiden heb ik gevraagd of ik een reportage op de IC mocht maken." In Amsterdam was daar geen sprake van, maar in Assen was de fotograaf meer dan welkom. "Ze gaven mij alle vrijheid om te fotograferen."

Emotioneel moment

De eerste dag op IC kreeg Van de Veen een rondleiding door een arts. Daar hoorde de fotograaf dat de familie van de 73-jarige covid-patiënt meneer Franssen een gesprek zou voeren met de artsen. "Tijdens dat gesprek heb ik de familie gevraagd om te fotograferen. Dat vonden ze prima. Een kleine week later hoorde ik dat ze de behandeling van meneer Franssen zouden stoppen. Ik mocht erbij zijn."

De fotoserie brengt op indringende wijze de laatste momenten van meneer Franssen in beeld. De Jury roemt de integere werkwijze van de fotograaf. "Het was een heel emotioneel moment, waarop de familie via telefoon afscheid nam van hem. Ik stond aan de andere kant van het bed. Het was bijzonder en intiem tegelijk. Die mensen ken ik verder helemaal niet, maar ik ben wel de kamer met tranen in mijn ogen uitgelopen."

Kees van de Veen (4 februari 2021) - Nooit meer slapen

Alles van Nooit Meer Slapen terugluisteren?

Terugluisteren kan via jouw favoriete podcastapp, of in NPO Luister. Nooit Meer Slapen is hét cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 01.00 uur hoor je een diepgravend gesprek over cultuur, literatuur, film, muziek, theater of kunst.

Ster advertentie
Ster advertentie