Cultuur & Media

Job Cohen: 'Opstelten was nooit zo sterk met de feiten'

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Job Cohen: 'Opstelten was nooit zo sterk met de feiten'

De biografie van oud-minister van Justitie Ivo Opstelten is vandaag verschenen. Daarin geeft hij toe dat hij fouten heeft gemaakt in de bonnetjesaffaire en daardoor is afgetreden. Spraakmaker Job Cohen: "Opstelten was nooit zo sterk met de feiten."

Generatiegenoot Cohen prijst Opstelten met zijn grote 'politieke fingerspitzengefühl', maar hij kan zich ook voorstellen dat zulke fouten ontstaan in het huidige politieke- en mediaklimaat.

Hij haalt het voorbeeld aan van een uitzending waarin hij zelf te gast was en hem gevraagd werd of hij de kosten van een brood wist. Toen hij zei dat hij dit niet wist, was dat meteen een enorme dreun in de media. "Dan begrijp ik ook wel dat je dat soms wegbluft."

De oud-staatssecretaris, oud-PvdA fractievoorzitter én oud-burgemeester van Amsterdam, vindt het 'eigenlijk wel mooi' dat Opstelten tot inkeer is gekomen. "Ik vind het gewoon heel goed van hem dat hij nu - reflecterend op wat er gebeurd is - zegt dat het gewoon hartstikke stom was."

Vertrouwen politiek

Vier jaar na zijn aftreden doorbreekt Opstelten dus de zelfverkozen stilte. In de biografie Opstelten, een leven in het openbaar bestuur geeft hij toe de kwestie totaal te hebben onderschat. Kuijper zegt in Spraakmakers dat deze reflectie achteraf het vertrouwen in de politiek géén goed doet.

Verhoudingen binnen de VVD

Daarnaast vindt de hoofdredacteur van het Nederlands Dagblad, die ook als politiek journalist in Den Haag heeft gewerkt, het 'onthutsend' om te lezen hoe de machtsverhoudingen binnen de VVD liggen. Uit de biografie bleek dat fractievoorzitter Halbe Zijlstra, via de vertrouwenspersoon van Opstelten, geprobeerd heeft hem te wippen door te zeggen dat hij de eer aan zichzelf moest houden.

"Dit zegt iets over de machtsverhouding tussen een fractievoorzitter, die de machtigste man hoort te zijn in de partij, en de regerende ministers." Volgens Kuijper is het premier Mark Rutte geweest die Opstelten zo lang heeft laten blijven, niet de democratische controle die volgens hem had moeten plaatsvinden.

Ster advertentie
Ster advertentie