Cultuur & Media

Hoe verdeel je de rollen als ouders?

NOS
foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe verdeel je de rollen als ouders?

Hoe verdeel je de taken thuis, bijvoorbeeld als er in het gezin net een kind is bijgekomen? Wat moet je doen als die rolverdeling veel schever is dan je wil? Deze vragen leveren soms fikse ruzies op. Ragna Heidweiller en haar partner Samuel Levie schreven daarom een handleiding over het verdelen van rollen.

De rolverdeling van ouders: hoe pak je het aan?

Ragna Heidweiller en haar partner Samuel Levie spreken uit eigen ervaring wanneer ze praten over ruzies bij de rolverdeling. Bij de geboorte van hun eerste kindje kwamen de zorgtaken en het huishouden vooral bij haar terecht. “Ik had ook gewoon een baan, maar ik kreeg het gevoel dat zijn werk belangrijker was”, vertelt ze in het NOS Radio 1 Journaal.

Gezeur

Heidweiller vond het moeilijk om haar gevoelens bespreekbaar te maken. “Het voelde als gezeur, het ging ook om allemaal kleine dingetjes.” Haar gevoel zei toch dat de meeste taken voor de zorg van haar kind bij haar lagen. “Ik dacht toen echt: het is voor de helft mijn kind en voor de helft die van hem. Waarom ligt alles dan bij mij?”

Levie herkent zich goed in de situatie, hij stond niet stil bij wat er allemaal nodig was om een familie te starten. “Ik heb nog nooit een familie gerund, dus ik liep er ook een beetje voor weg. Dat gebeurde drie dagen na de geboorte al”, vertelt hij. Drie dagen na de geboorte gebeurde er iets op het werk van Levie. Hij heeft er toen voor gekozen om daar aandacht te besteden aan zijn baan in plaats van te focussen op hun pasgeboren kindje en zijn partner. “We hebben heel veel discussies gehad en voor mij voelde het ook heel erg aan als gezeik, want ik had al zoveel aan mijn hoofd.”

Veranderen

Het heeft uiteindelijk heel lang geduurd voordat het paar eruit kwam. Heidweiller bracht het onderwerp vaak onder de aandacht bij Levie. “Ik dook ook echt in het onderwerp en op een gegeven moment kwam ik op de term: mentale last.” Bij alle fysieke taken in een huishouden hoort ook een denkproces, de mentale last. “Het verzorgen bestaat niet alleen uit wat jet ziet, maar ook het coördineren, zien, bedenken, plannen. Daar horen heel veel stappen bij.” Toen ze dat aan hem uitlegde, begreep Levie hij haar beter.

Heidweiller werd ook ziek tijdens haar tweede zwangerschap, waardoor alle taken bij Levie kwamen te liggen. “Dat was het moment voor mij dat ik inzag dat bij al die taken een proces erbij komt kijken”, vertelt Levie.

Hulp

Volgens het paar is het vinden van de juiste woorden voor de gevoelens die een ouder ervaart, erg belangrijk. “Zoals bijvoorbeeld die mentale last. Iemand moet zien dat een taak gepland en uitgevoerd moet worden. Als je dat kan uitleggen, dan helpt dat enorm”, legt Heidweiller uit. Haar man vult aan dat er binnen een koppel ook goed gekeken moet worden naar hoe er wordt gecommuniceerd. “Waar mensen vaak blijven hangen, is het kissebissen over de kleine dingen. Je moet met elkaar bedenken hoe je wilt samenleven en wat voor een ouder je wilt zijn.


Het boek: ‘In voor- en tegenspoed (maar alleen als jij de afwas doet)’ is vanaf vandaag te vinden in de boekwinkel.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie