Cultuur & Media

Meer onderzoeksjournalistiek en verdiepende gesprekken op NPO Radio 1

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Meer onderzoeksjournalistiek en verdiepende gesprekken op NPO Radio 1

Op NPO Radio 1 zijn vanaf januari twee nieuwe programma's te horen die voortkomen uit het rijke podcastaanbod van de zender. Met deze nieuwe titels geeft NPO Radio 1 meer ruimte aan onderzoeksjournalistiek rond misdaad én aan verdiepende gesprekken over actuele thema’s rondom geloof en ongeloof. Ook verschijnen er de komende tijd weer een aantal nieuwe podcasts.

Het Misdaadbureau

Vanaf januari is Maaike Timmerman elke vrijdag van 19.00 tot 20.00 uur te horen met het nieuwe onderzoeksprogramma Het Misdaadbureau (WNL).

Wekelijks onderzoekt de redactie zaken of ontwikkelingen op het gebied van misdaad die landelijk minder de aandacht hebben, maar wel grote impact hebben op de maatschappij. Ook kunnen luisteraars zelf ideeën voor onderzoek opperen via de WNL Misdaadlijn, waaruit de redactie een selectie maakt. Het Misdaadbureau is een voortzetting en versterking van de huidige podcast Het Onderzoeksbureau, dat onderzoek doet naar misdaad en misstanden. Naast het nieuwe radioprogramma verschijnt wekelijks een podcast onder dezelfde titel.

Gerelateerde podcast

Het Misdaadbureau

Het Misdaadbureau

Relevantie van geloof in steeds ongeloviger Nederland

David Boogerd presenteert in het nieuwe jaar De Ongelooflijke Radio (EO), in de nacht van zaterdag op zondag van 00.00 tot 01.00 uur. Het programma over de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland is bij NPO Radio 1 begonnen als podcast De Ongelooflijke Podcast en krijgt nu ook een vaste plek op de zender.

Boogerd en theoloog Stefan Paas voeren wekelijks verdiepende gesprekken met spraakmakende gasten. De lange versie van die gesprekken is vervolgens als podcast te beluisteren. De Ongelooflijke Radio wordt een keer per maand live uitgezonden vanuit een café om de luisteraars nog meer te betrekken bij het programma.

Gerelateerde podcast

De Ongelooflijke Podcast

De Ongelooflijke Podcast

Zendermanager Klaske Tameling over nieuwe programma's

"Met deze nieuwe programma’s maken we nog meer ruimte voor verdieping en onderzoeksjournalistiek op NPO Radio 1. Maaike Timmerman (WNL) en David Boogerd (EO) zijn twee talentvolle presentatoren die de zender verder verbreden en versterken. Maaike kennen we al als vervanger van Sven Kockelmann afgelopen zomer, wat ze scherp en op geheel eigen wijze deed. David heeft een vaste schare fans opgebouwd als presentator van de succesvolle podcast De Ongelooflijke Podcast. Ik ben blij en trots dat zij nu allebei een vaste plek op de zender krijgen."

Nieuwe podcasts

De komende tijd verschijnt weer een aantal nieuwe podcasts, te beluisteren via de NPO Luister-app, de site en app van NPO Radio 1 en andere podcastplatforms.

De Ommezwaai

In De Ommezwaai (BNNVARA) onderzoekt Sander Heijne wat organisaties kunnen doen om de strijd tegen klimaatverandering te versnellen. Zo interviewt Heijne onder meer de directievoorzitter van Tata Steel, die vertelt welk appje van zijn zus hem aanzette tot de ommezwaai bij het bedrijf.

WK Wegkijken

Clairy Polak en Hugo Borst onderzoeken in WK Wegkijken (HUMAN, vanaf 12 november) de schaduwkanten van het WK in Qatar en vragen zich af of er iets zou veranderen als we met z’n allen een keertje níet zouden kijken en luisteren.

De Butlermoord

In De Butlermoord (AVROTROS, december) geven de podcastmakers Lammert de Bruin en Babs Assink (De Showbizzmoord, Mathilde’s Mysterie) aan de hand van een specifieke zaak van advocaat Geert Jan Knoops inzicht in hoe de Hoge Raad werkt, en hoe lastig het is om een zaak herzien te krijgen bij de Hoge Raad.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie