Cultuur & Media
VPRO

'Het 'topsport' argument houdt ook de balletwereld in zijn greep'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het 'topsport' argument houdt ook de balletwereld in zijn greep'

Regisseur Dana Nechushtan, onder andere maker van Dunya & Desie en Hollands Hoop, sprak bij Nooit Meer Slapen over veiligheid op de set. Ondanks dat ze bekend staat als 'de kleine generaal' en soms streng kan zijn tegen haar acteurs, probeert ze altijd iemand prettig te laten voelen. "Ik kan ook niet functioneren in angst, hoe kan iemand in angst zijn hart geven?"

Dana Nechushtan (regisseur) - Nooit meer slapen

Sprookjeswereld

Aanleiding voor haar bezoek was haar nieuwe film A Piece of My Heart, waarin ballerina Olga ten onder gaat aan anorexia, drank en drugs in de harde wereld van het ballet. Nechushtan merkte bij haar vooronderzoek dat de balletwereld nog steeds meedogenloos is. "Bij ballet willen de kinderen op een sprookje lijken en dan zo’n roze tutu aan en dansen. De wereld waarin ze terechtkomen is heel anders. De contrasten kunnen niet groter zijn: de sprookjeswereld aan de voorkant en de nachtmerrie aan de achterkant."

Nechushtan vroeg zich daarbij af in hoeverre het een keuze was van de kinderen om op ballet te gaan. "Sommige meisjes komen al dansend uit de baarmoeder, maar er zijn er zoveel die er door hun ouders zijn geplaatst."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Grensoverschrijdend gedrag

Nechushtan vertelde over het pushen van de jonge meisjes. "Dat is wat ik zo verdrietig vond, dat in elke klas waar ik binnenkwam wel twee meisjes veel te mager waren. Dat is het eerste wat opvalt." Ze maakt zich hier dan ook zorgen over: "We leven in een tijd waarin het zoveel over grensoverschrijdend gedrag gaat. Wat mij opviel is dat als je met balletdanseressen praat, ze zich bijna niet durven te uiten. Ik vind wat je fysiek en mentaal moet doorstaan als ballerina echt niet kunnen. Ik zou willen dat ze zich durven uiten."

Er zijn mensen die zeggen dat het erbij hoort, daar is Nechushtan het niet mee eens. "Sommige mensen zeggen, ballet is topsport. Ballet is geen topsport, het is kunst!" De twee danseressen die van de balletschool kwamen en de hoofdrol kregen in haar film behandelde ze daarom extra zacht. "Bij ballet is alles gericht op perfectie. Ik heb ze geleerd dat alles wat ze deden goed was. Ze zijn daardoor ook helemaal opengegaan."

Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.

Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie