Cultuur & Media
BNNVARA

Deze Minecraft-bieb staat vol met gecensureerde verhalen

foto: Minecraftfoto: Minecraft
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Minecraft-bieb staat vol met gecensureerde verhalen

Een bijzonder project van Reporters Without Borders: de organisatie heeft een bibliotheek laten bouwen in het populaire spel Minecraft. Ze willen daarmee burgers in landen met censuur toegang geven tot verboden artikelen. Leon Willems van 'Free Press Unlimited' en tech-expert Vivianne Bendermacher zijn enthousiast, vertellen ze in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

'The Uncensored Library' is een virtuele bibliotheek die in Minecraft is gebouwd om censuur te overwinnen. In landen zonder persvrijheid waar websites worden geblokkeerd, is Minecraft nog steeds toegankelijk.

Rondleiding

Vivianne Bendermacher: "Het is prachtig. Een imposant gebouw in neoklassieke stijl met het teken van persvrijheid voor de deur: een vuist met een pen. De bieb bestaat uit allerlei vleugels, en elke vleugel staat voor een bepaald land."

"Ze hebben de landen gekozen waar ze te maken hebben met gecensureerde informatie zoals Rusland en Saoedi-Arabië", vertelt Bendermacher. "En dan kun je boeken uit de schappen halen. Die zien er blokkerig uit, zoals alles in Minecraft. Niet prettig om te lezen, maar de informatie is er wel."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Minecraft

Het spel Minecraft bestaat al zo'n 10 jaar en is nog steeds ontzettend populair. Maandelijks wordt het door 145 miljoen mensen over de hele wereld gespeeld.

Bendermacher: "Je kan het best vergelijken met digitaal Lego spelen. Je kunt van alles bouwen in de game. Het is een soort eindeloze wereld waar je allerlei creaties kan maken. Van een hutje tot een bibliotheek."

Kat -en muisspel

Free Press Unlimited zet zich ook in voor objectieve journalistiek in landen waar geen persvrijheid is. Directeur Leon Willems noemt dit project van Reporters Without Borders 'een fantastisch initiatief': "Het is een nieuwe fase in het eindeloze kat -en muisspel tussen mensen die censuur plegen en mensen die de bevolking willen informeren. Een mooie poging om een standbeeld op te zetten voor mensen die ondanks alles proberen censuur te ontwijken en de bevolking van informatie te voorzien."

Quote

Ik weet weinig van Vietnam, het is een hele gesloten samenleving met veel censuur

Leon Willems

Journalisten

In de bibliotheek zijn onder andere artikelen te vinden van Jamal Khashoggi, de Saudische journalist die in 2018 in Turkije werd vermoord. Maar er zijn meer verhalen uit allerlei gecensureerde landen.

Willems: "Ik heb zelf vooral gekeken naar Rusland en Vietnam. Ik weet weinig van Vietnam, het is een hele gesloten samenleving met veel censuur. Daar is een blogger, een leraar die door heel Vietnam reist om mensen les te geven over mensenrechten.

"Die blogger is in de gevangenis terechtgekomen en al zijn blogs zijn offline gehaald." In de Minecraft bibliotheek is een afdeling te vinden met deze verhalen, te lezen in het Vietnamees en in het Engels.

Onderdrukking

Maar gaan mensen in Vietnam, Rusland of Saoedi-Arabië deze artikelen in Minecraft ook echt lezen? Willems: "Aan de ene kant is het een creatieve manier om aandacht te vragen voor hoe ongelofelijk veel onderdrukking van persvrijheid er plaatsvindt in de wereld. Aan de andere kant denk ik dat het een kwestie van tijd is voor autoriteiten trollen legers inzetten om dit te ondermijnen."

Quote

Het is niet ondenkbaar dat die gegevens ergens opduiken. En dan ben je wel degelijk traceerbaar.

Vivianne Bendermacher

Risico's

Helemaal risicoloos is het lezen van deze gecensureerde artikelen niet, zegt Vivianne Bendermacher: "Minecraft is een openbare game. Je hebt een nickname in het spel, maar die is gekoppeld aan een Microsoft-account. Het is niet ondenkbaar dat die gegevens ergens opduiken. En dan ben je wel degelijk traceerbaar. Dus ik weet niet of iedereen dit aandurft."

Volgens Bendermacher is het niet ondenkbaar dat een land als China zal proberen om Minecraft plat te leggen, zoals Turkije ooit van plan was. "Maar er zullen altijd nieuwe ideeën ontstaan. Deze organisatie heeft ooit 'The Uncensored Playlist' gemaakt, ook fantastisch. Toen hebben ze allerlei gecensureerde artikelen omgezet in popsongs en die verspreid via Spotify. Dat kan lang goed gaan tot een autoriteit daarop reageert. En dan verzinnen ze weer wat nieuws."

Digitale bibliotheek in Minecraft omzeilt censuur

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie