Cultuur & Media
EO

Geloofsgemeenschap De Balie is 'geen grap': 'Dedain richting cultuur is ongezond voor de samenleving'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Geloofsgemeenschap De Balie is 'geen grap': 'Dedain richting cultuur is ongezond voor de samenleving'

Yoeri Albrecht, directeur van De Balie, heeft deze week een geloofsgemeenschap opgericht die bijeenkomsten zal gaan houden in zijn debatcentrum. "Het is meer dan een ludiek protest, het is geen grap", vertelde Albrecht in Dit is de Dag. "Er is een onbegrijpelijk dedain richting de culturele sector."

Albrecht vindt het terecht dat kerken en andere religieuze huizen hun deuren tijdens de pandemie open mochten houden, maar vindt het onbegrijpelijk dat culturele instellingen gesloten werden: "Twee jaar veronachtzaming van het feit dat veel mensen door museumbezoek of concerten troost ervaren, is ongezond voor de samenleving", vindt hij. "Ik begrijp niet dat er onderscheid wordt gemaakt tussen de geestelijke behoefte om te bidden en de geestelijke behoefte om naar een concert van Brahms te gaan."

Grap

Jaap Smit van kerkenkoepel CIO "snapt het protest", maar is wel kritisch. "Een kerk is echt iets anders dan een culturele instelling. Het is niet voor niets dat de vrijheid van godsdienst apart in de grondwet is verankerd", stelt Smit, die in het verleden onder meer betrokken was bij De Rode Hoed.

Hij vindt het jammer dat anno 2022 veel mensen eigenlijk niet meer zien waarom godsdienst en geloofsgemeenschappen een aparte juridische status verdienen. "Die vrijheid van godsdienst stamt uit een tijd dat mensen juist beschermd moesten worden tegen een staatsgodsdienst en zelf mochten weten wat ze geloofden." De actie van Albrecht ziet Smit dan ook "meer als een grap dan een serieus te nemen iets."

In de actie van Albrecht om een geloofsgemeenschap te vormen om weer bij elkaar te komen, schuilt ook ironie, vindt Smit. Veel kerken komen namelijk júist niet bij elkaar vanwege corona, en houden diensten online. Dit is ook het advies van het CIO. "Als het De Balie lukt om weer samen te komen, denk ik dat veel kerkleden gaan voorstellen dan maar een debatcentrum op te richten…"

Albrecht vindt het echter géén grap: voor hem is cultuur hetzelfde als wat religie voor anderen is. Maar mocht corona over zijn, dan gaat hij voorlopig geen 'diensten' meer organiseren. "Dan gaan de plannen in de ijskast", aldus de directeur.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie