Cultuur & Media
NOS

'Anderhalvemetersamenleving' is woord van het jaar

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Anderhalvemetersamenleving' is woord van het jaar

Woordenboekmaker Van Dale heeft 'anderhalvemetersamenleving' uitgeroepen tot het Woord van het Jaar 2020. Het woord dat in de eerste coronagolf ontstond als omschrijving van de maatschappij waarin anderhalve meter afstand van elkaar gehouden moet worden, kreeg bijna 30 procent van de 12.000 stemmen die werden uitgebracht op de Van Dale-site.

"Dat is niet zo heel erg verrassend, want er zijn heel veel coronawoorden gebruikt dit jaar. Dit woord is volgens de kiezers beeldbepalend geweest voor dit jaar", zegt Ton den Boon, hoofdredacteur van De Dikke van Dale, in het NOS Radio 1 Journaal.

Fabeltjesfuik

'Fabeltjesfuik', dat refereert aan mensen die op sociale media voortdurend complottheorieën op hun tijdlijn te zien krijgen, eindigde als tweede met 11 procent van de stemmen. Het scheldwoord voor iemand die bijvoorbeeld de ernst van de coronapandemie ontkent - 'viruswappie' - completeert de top drie.

Dikke Van Dale-hoofdredacteur Ton den Boon maakte het Woord van het Jaar bekend via Twitter:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Knuffelcontact

In België organiseerde Van Dale een soortgelijke verkiezing. Daar werd 'knuffelcontact' het Woord van het Jaar, oftewel de persoon met wie iemand in de coronatijd buiten de leden van het eigen gezin nauw contact mag hebben.

Vorig jaar werd in Nederland het woord 'boomer' gekozen tot Woord van het Jaar. Het jaar ervoor ging de eretitel naar 'blokkeerfries'.

Woord van het jaar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie