Naar homepage
Cultuur & Media

Podcast Vrouw op Mars #2: Met kop en schouders
BNNVARA

foto: BNNVARAfoto: BNNVARA
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast Vrouw op Mars #2: Met kop en schouders

Aan wie kan je beter vragen hoe het vroeger was om vrouw te zijn dan aan je eigen moeder? Dat doet Willemijn Veenhoven in de podcast Vrouw op Mars - de serie van BNNVARA over 100 jaar vrouwenemancipatie. In de tweede aflevering praat Willemijn met de enige moeder en dochter hoogleraar in Nederland: hoogleraar leiderschap Janka Stoker en haar moeder, emeritus hoogleraar genderstudies Mineke van Essen over vrouwen in de wetenschap.

Het gesprek in de podcast sluit aan bij thema's uit de televisie-uitzending en de webserie van Vrouw op Mars

Feminist

Een feminist? Daar twijfelt emeritus hoogleraar Mineke van Essen een beetje over om zichzelf zo te noemen. "Je had vroeger twee stromingen. Je was geëmancipeerd, dat betekende dat je opkwam voor gelijke rechten. Of je was feminist, maar dan was je toch meer van de extremen. Van extreem links, geen bh's, tuinbroek en sommigen ook van het lesbisch worden als politieke keuze, want je ging niet met je onderdrukker naar bed."

Quote

promoveren dat deed je niet, dat was te ambitieus

Mineke van Essen

Mineke van Essen promoveerde in 1985 in het vak genderstudies: "Dat was tamelijk bijzonder. Er waren niet veel vrouwen die promoveerden en ik promoveerde ook nog op een vrouwenonderwerp. Daarnaast gold in linkse kringen: promoveren dat deed je niet. Dat was te ambitieus. Dan wilde je iets voor jezelf bereiken, terwijl in de wetenschap ging het om iets collectiefs."

18 670f65f3e5 Image 1
Janka Stoker en Mineke van Essen

Laat je niet tegenhouden

Dochter Janka Stoker vindt haar moeder wel een feminist: "Een feminist strijdt voor gelijke rechten en dat is iets wat mijn moeder heeft gedaan." Janka Stoker promoveerde zelf eind jaren negentig in de psychologie en werd in 2003 hoogleraar leiderschap aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Moeder en dochter zijn als koppel uniek in Nederland: de enige moeder en dochter die allebei hoogleraar zijn. Hoe ze dat hebben bereikt? Janka Stoker: "Sommige dingen gaan bij vrouwen misschien niet even makkelijk als bij mannen, dat geldt overigens ook voor minderheden, laat dat je niet tegenhouden." Mineke van Essen: "Ga je fascinatie achterna. Bij mij was dat de geschiedenis. Als je daar niet op inlevert, dan word je een gelukkig mens."

{podcast audio="62448" caption="#2 Vrouw op Mars: Met kop en schouders " }

Meer zien en horen? vrouwopmars.bnnvara.nl

Ster advertentie
Ster advertentie