Cultuur & Media

Cesar Zuiderwijk blikt terug op Golden Earring-tijd: 'Ik weet nog niet of ik het mis'

AVROTROS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Cesar Zuiderwijk blikt terug op Golden Earring-tijd: 'Ik weet nog niet of ik het mis'

In februari werd bekend dat Golden Earring na zestig jaar definitief stopt. Cesar Zuiderwijk sloeg het grootste deel van de tijd de maat bij de grootste rockband die Nederland ooit gehad heeft. Komende week verschijnt er in het Uur van de Wolf een tweeluik over de Golden Earring.

Tweedelige documentaire over Golden Earring

Met zijn vrouw keek Zuiderwijk de afgelopen tijd oude optredens uit TopPop terug, vertelt hij in Humberto "Een geweldig tijdsbeeld", lacht de drummer. "Bij elke single die uitkwam, en dat waren er nogal wat, ging je naar Toppop. Maar het was zo druk, ik heb dan vaak die uitzendingen nooit meer gezien."

Muziekgeschiedenis

Zuiderwijk weet wat voor betekenis de Haagse band heeft gehad binnen het Nederlandse muzieklandschap, maar staat er eigenlijk niet bij stil. "Dat is nooit de opzet geweest. We zijn gewoon begonnen als een bandje van de straat. Maar op een gegeven moment is het z’n leven gaan leiden."

Hoogtepunt voor Zuiderwijk was het optreden in Madison Square Garden in New York, als voorprogramma van The Who. "Dat was eind jaren ’70. Een immense belevenis. Je gaat er met een limousine heen, en dan ga je de bühne op. Mensen wilden ons eerst van het podium hebben, omdat je het voorprogramma bent. Maar na drie kwartier spelen hadden we iedereen zover: toen hield iedereen z’n aansteker in de lucht."

Sloper

"Ik weet het nog niet", zegt Zuiderwijk bedachtzaam op de vraag of hij de Earring al mist. "Maar ja, je kunt zoiets niet naast je neerleggen. Maar ik ben gelukkig wel met mijn nieuwe bandje Sloper bezig. De mooiste momenten, daar ga he pas later over nadenken. Dat was toch wel als we met z’n vieren aan de zijkant van het podium stonden, klaar om het podium op te gaan. Je let ook vaak helemaal niet op het publiek, je let op elkaar, om met z’n vieren die klus te klaren."

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie