Cultuur & Media
NOS

2021 was een topjaar voor Nederlandse hiphop

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. 2021 was een topjaar voor Nederlandse hiphop

Het jaar 2021 was een goed jaar voor Nederlandse hiphop-artiesten. Zo staan Ronnie Flex, Lil Kleine, Frenna en Kevin allemaal in de top 5 van meeste gedraaide artiesten in Nederland op Spotify.

Het gaat erg goed met de Nederlandse hiphop

Video niet beschikbaar

“Dat rap de lijsten domineren had ik eigenlijk wel verwacht”, vertelt hiphopdeskundige Rajko Disseldorp in het NOS Radio 1 Journaal. Het is voor Disseldorp altijd een beetje afwachten wie nu op nummer één staat op de lijst. Dat was dit jaar Kevin de Gier, beter bekend als Kevin. “Ik verwachtte het wel, maar hij totaal niet.”

Kevin

De hiphopartiest uit Rotterdam is al tien jaar bezig met het genre. Hij brak echter niet door. Tót een aantal jaar geleden. “Ongeveer drie jaar geleden tekende hij bij Noah’s Ark en samen met TopNotch is dat een van de grootste labels in Nederland. Dan merk je dat er een boost achter zit en dat hij motivatie krijgt”, legt Disseldorp uit.

Hiphop

Een van de dingen die mensen aanspreekt als het om hiphop gaat, is volgens Disseldorp de kwetsbaarheid die mensen kunnen horen in de liedjes. “Rappers spreken zonder schaamte over hun angsten en waar ze mee worstelen in het leven. Ik geloof dat heel veel jongeren zich daarin herkennen.”

Een rapper waar je, volgens de hiphopdeskundige, een kijkje in de ziel kan nemen, is Lijpe. Een Marokkaans-Nederlandse rapper uit het dorp Maarssen. De rapper wordt door Disseldorp ook wel een jonge Fresku genoemd. “Hij rapt echt over de straat en over zijn eigen leven.” De jonge artiest komt vaak voor in de toplijsten, maar laat verder niets van zich horen. “Hij houdt zich afzijdig. Hij komt geen awards ophalen en geeft geen interviews. Hij laat alleen van zich horen via de muziek. ”

Te commercieel

Wanneer eerder minder bekende muziekstromen bekend worden, zeggen sommigen dat het te commercieel wordt. Dat ziet Disseldorp ook bij hiphop. Zo heeft hij gezien dat het echt verhalen vertellen via rap een beetje verdwijnt. “Ik hoop dat het in de komende jaren wel weer terugkomt, want ik merk dat de luisteraar daar ook behoefte aan heeft. ”

Maar het groter worden van het genre heeft er ook voor gezorgd dat er nieuwe stromingen ontstaan binnen hiphop. “Dat is wel het mooie. Al die uithoeken van de muziek worden onderzocht.”

RJN hiphop

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie