Cultuur & Media
NOS

Nomadland winnaar Oscars met drie gouden beeldjes

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nomadland winnaar Oscars met drie gouden beeldjes

De film Nomadland wint de Oscar voor Beste Film en Beste Regie. De Chinees-Amerikaanse regisseur Chloé Zhao is de tweede vrouwelijke regisseur die de prijs mag ophalen. Filmjournalist Robbert Blokland bleef de hele nacht op en vertelt in het Radio 1 Journaal over de uitreiking.

''Het is een eerbetoon aan hoe mooi Amerika ook kan zijn,'' beschrijft hij. De film gaat over een groep mensen die rondtrekt door Amerika. Het verhaal is geïnspireerd op het gelijknamige boek van Jessica Bruder. Ook filmmaker Doris Yeung is enthousiast over de film. ''Heel inspirerend.''

Gebaseerd op echte verhalen

In haar speech dankt regisseur Chloé Zhao de rondtrekkende gemeenschap die haar geholpen heeft bij het maken van deze film. De film is voor een groot deel gebaseerd op echte verhalen. "We danken alle harten en handen die hebben geholpen", zegt ze. "Alle mensen die we onderweg hebben ontmoet. We danken hen dat ze de kracht van veerkracht en hoop hebben getoond en ons herinneren hoe ware genegenheid eruitziet."

Hoofdrolspeler Frances McDormand roept iedereen op zo snel mogelijk weer "schouder aan schouder te gaan zitten" in de bioscoop om de films te zien die vanavond worden geëerd. Ze eindigt haar rede met wolvengehuil, zoals de gemeenschap in de film ook laat horen.

Geen écht grote winnaar

Van een écht grote winnaar is volgens de filmjournalist geen spraken. ''Elke film die genomineerd was kreeg een beeldje,'' vertelt hij. Onder andere Tennet en animatiefilm Soul wonnen een prijs.

Ster advertentie
Ster advertentie