Cultuur & Media
VPRO

'Maak eten geen 'moetje' voor kinderen, maak het avontuurlijk'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Maak eten geen 'moetje' voor kinderen, maak het avontuurlijk'

Kok, ondernemer, en schrijver Daan Faber schreef het prijswinnende boek Smaakspoken, een sprookje dat voor kinderen het geheim van de zeven smaken onthuld. Faber verandert eten in een avontuur, en in Een Uur Cultuur vertelt hij dat volgens hem ouders dat in het dagelijks leven ook vaker kunnen doen.

Magie van smaak

Eten is volgens Faber te vaak een 'moetje' voor ouders, en dat terwijl smaak juist een van de meest primaire aspecten van ons leven is. "Je begint en eindigt je leven ermee," vertelt Faber. "Smaak zit diep in de mensen. Zelfs demente mensen onthouden dat, net zoals muziek." Volgens Faber is dat ook het magische aan smaken, en het is die magie die hij in zijn boek Smaakspoken probeert te vangen.

Eten zou dus meer een avontuur moeten zijn, en dat kan volgens Faber vrij makkelijk. "Je kan zoveel grappige dingen vertellen bij het eten en je kan kinderen zoveel laten proeven. Zeg gewoon: 'als je dit proeft, gebeurt er dat'. Die context en het avontuur kan heel belangrijk zijn om het plezier weer in eten te brengen."

Cultuurtips van Daan Faber

Zoals gebruikelijk in Een Uur Cultuur nam Daan Faber ook een lijst culturele favorieten en tips. Een paar hoogtepunten:

Madame Butterfly, door het Nationaal Orkest van Odessa

Quote

Er zit zoveel pijn en mooiheid in die muziek, als je het één keer live hebt gehoord, dan zet je hem daarna weer op en krijg je weer tranen in je ogen.

Opera: Madame Butterfly

– Het nummer Rikkie, van Prins S. en De Geit

Quote

Mijn kinderen schreeuwen het mee, en het mag eigenlijk niet – maar het is zo aanstekelijk!

Het nummer Rikkie - Prins S. en De Geit

De beesten, van Gijs Wilbrink

Quote

Het is een machtsvertoon dat ik zelden in het Nederlands heb gelezen. Zo goed opgebouwd, zo’n goede taalbeheersing van dialogen en dialecten. Het klopt allemaal en zit zo spannend in elkaar.

Boektip - De beesten, van Gijs Wilbrink

Meer actuele cultuurtips?

Die vind je in de podcast shownotes van Een Uur Cultuur. Daar vind je ook de andere uren cultuur, met nóg meer cultuurtips; van podcasts, films en series, tot boeken, tentoonstellingen, en toneelstukken.

Vind Een Uur Cultuur op NPO Luister, of in je favoriete podcastapp.

Luister het hele gesprek met Daan Faber: - Een Uur Cultuur

Ster advertentie
Ster advertentie