Cultuur & Media
NOS

'Playbacken' met muziekinstrumenten op het Eurovisie Songfestival

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Playbacken' met muziekinstrumenten op het Eurovisie Songfestival

Het Eurovisie Songfestival is in alle hevigheid losgebarsten. Iedere act moet live zingen, maar livemuziek is niet toegestaan. En dat betekent dat er heel wat geplaybackt wordt op het podium met muziekinstrumenten. Gitarist Martijn van Agt deed dat met The Common Linnets. In NOS Met het Oog op Morgen vertelt hij daarover.

Van Agt moest invallen voor een bassist die op het laatste moment afzei. ''Ze vroegen me mee om te playbacken, daar kon ik natuurlijk geen nee op zeggen.''

De gitarist behoort tot de top van de Nederlandse muziekscene. Hij speelde live met vele artiesten, waaronder Ilse DeLange, Anouk, Ricky Koole en Sarah Bettens. En toch moest hij playbacken.

Op het Eurovisiesongfestival is het namelijk de regel dat de artiesten met van tevoren opgenomen muziek werken. De artiesten gaan daarmee akkoord en ook het publiek lijkt het geen probleem te vinden.

Oefenen met playbacken

''Het is playback, maar je kan daar maar niet een een beetje aan hannesen,'' deelt hij zijn ervaring. Enige oefening was dan ook nodig.

''Je moet toch wel de partij kennen, gelukkig speelde ik een beetje contrabas.'' De gitarist zou zo weer ja zeggen op een playback-rol tijdens een Eurovisie-optreden.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie