Cultuur & Media
NOS

Baantjer-schrijver Peter Römer over deel 90: 'De cover was er al en toen moest ik het verhaal nog bedenken'

  1. Nieuwschevron right
  2. Baantjer-schrijver Peter Römer over deel 90: 'De cover was er al en toen moest ik het verhaal nog bedenken'

Volgende week komt deel 90 van de Baantjer-serie uit. Het is de langst lopende detectiveserie met dezelfde hoofdpersoon ter wereld. De laatste twintig boeken zijn geschreven door Peter Römer, na het overlijden van de oorspronkelijke auteur Appie Baantjer. Römer was te gast bij NOS Met het Oog op Morgen.

"Na zijn dood werd er niet goed gelet op het erfgoed van Appie Baantjer gelet. Zijn vrouw was ook dood en ze hadden geen kinderen. Begin vorig jaar is zijn computer leeggehaald en is de aanzet van een nieuw boek gevonden, wat hij blijkbaar nog had willen schrijven. Niemand wist dat. 8000 woorden waarin hij al twee moorden had gepleegd", zegt Römer.

Testament

"Ik kreeg het gevoel dat hij bezig was met zijn testament. Hij schreef dat De Cock met pensioen zou gaan en dat De Cock daar erg naar uitkeek. Dat wil zeggen dat Baantjer bezig was om zijn eigen serie af te maken. Als dat was gebeurd, dan had ik niet de mogelijkheid gehad om deel 71 tot en met 90 te schrijven", aldus Römer.

"Nu wordt het bij deel 90 gestopt. Daar is een prijsvraag aan verbonden. Mensen mogen het verhaal afmaken. Ik ga al die verhalen lezen en degene kiezen die de serie op de juiste manier, op de Baantjer-manier afrondt."

'Saaie man'

"Appie Baantjer heeft een inspecteur gecreëerd, een uitvergroting van zichzelf denk ik, die enorm aanspreekt in Nederland. Iedereen, van jong tot oud, herkent zich in die man. En eigenlijk is het een hele saaie man. Hij is getrouwd, hij vloekt niet, hij draagt geen wapen, hij gaat niet vreemd. Maar juist die saaie man die jou brengt van het begin, namelijk het lijk, naar het einde, namelijk de moordenaar, vinden Nederlanders heel prettig. Het is ook een brede, toegankelijke manier van schrijven. Niet te lange zinnen. Het is volks. En die sfeer probeer ik ook te raken."

Römer: "Ik heb altijd gezegd als ik ooit toekom aan deel 90, dan leg ik een lijk neer in het Paleis op de Dam. Dus driekwart jaar geleden kreeg ik in de mail alvast de cover van dit boek. De titel moest nog worden ingevuld, want ik had nog geen verhaal. Ik moest toen nog bedenken hoe en waarom en wat er zou gebeuren."

oog baantjer

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie