Cultuur & Media
NTR

Harpiste Lavinia Meijer werkte samen met Iggy Pop aan een 'prachtig indringend en persoonlijk gedicht'

foto: Robin de Puy
  1. Nieuwschevron right
  2. Harpiste Lavinia Meijer werkte samen met Iggy Pop aan een 'prachtig indringend en persoonlijk gedicht'

Als tienjarige stapte Lavinia Meijer met haar ouders binnen bij harpdocente Erika Waardenburg. Ze was heel klein, bekeek alles met hele grote ogen en zei niets. Maar ze wilde wel wat spelen en toen gebeurde er iets bijzonder: ze betoverde de luisteraars en er ging iets mystieks door de zaal. Geen twijfel over haar talent. Nu bijna dertig jaar later komt haar tiende soloalbum uit Are You Still Somewhere?, en toert door het land met haar programma Untitled 2. Op het album is onder andere een samenwerking met Iggy Pop te horen, waarover ze vertelt in Kunststof.


Op de nieuwe album staan een flink aantal door haarzelf gecomponeerde stukken, en ook het gedicht Mom & Dad van Iggy Pop. Hij sprak het zelf in, Lavinia Meijer componeerde de muziek. De titel van de cd komt uit dit gedicht.

Het lijkt een niet voor de hand liggende combinatie: de frêle harpiste Lavinia Meijer naast de punk-legende Iggy Pop. “Ik leerde hem kennen in 2016 bij een concert in Carnegie Hall in New York", vertelt Lavinia. "Ik was uitgenodigd door Philip Glass, samen met andere geweldige artiesten, onder wie Iggy Pop, Patty Smith en Laurie Anderson.

Samenwerking met Iggy Pop

Het concept was dat je elkaar de dag ervoor trof in een studio in New York, daar het programma maakte en dat de volgende avond in een volle Carnegie Hall ging uitvoeren. Iedereen kwam zelf met iets, maar er worden ook combinaties gemaakt. We hebben toen Tonight van Iggy Pop gespeeld. Maar hij bracht toen ook het gedicht Mom & Dad mee, dat hij schreef toen zijn ouders overleden waren. Het is zo’n prachtig indringend en persoonlijk gedicht. Ik was heel erg onder de indruk, ik kende hem helemaal niet op deze manier, met spoken word en over zo’n kwetsbaar onderwerp.

Ik vroeg hem na afloop of hij er al eens iets mee had gedaan en of ik er een eigen compositie onder kon schrijven. Hij vond het goed. Hij heeft in zijn studio een hele mooie audio-opname met alleen zijn stem voor me gemaakt. Ik hoorde er gelijk een melodie in en dacht, ik ga echt een soort van dialoog met hem aan, met de harp en hem. Ik bespeel zijn kant van het verhaal, maar geef op een gegeven moment ook stem aan zijn ouders. Hij roept ze toe in de hemel: 'Mom & Dad, are you still somewhere?' En dan hoor je de harp.

Het jaar erop hebben we daar weer samen opgetreden. Hij is een heel vriendelijke en zachtaardige man. Op een gegeven moment had hij het wel over zijn mansion in Florida en toen zei hij: ‘Yeah, I made some money’. Moest ik heel hard om lachen. Hij is iemand met heel veel talenten, en ik vind het prachtig dat hij zichzelf op zijn 75e blijft herontdekken."

Muziek arrangeren voor Philip Glass

"Philip Glass had ik daarvoor al ontmoet. Via Hans Heg, een goede vriend van hem en ook van mij. Ik kreeg de mogelijkheid om hem te ontmoeten toen hij in de Melkweg ging spelen. Ik arrangeerde op zijn verzoek zijn muziek. Hij zei toen tegen me: ‘Ik heb mijn muziek al in zoveel verschillende settingen gehoord, maar nu ik het door jou hoor spelen op de harp krijg ik weer nieuwe inzichten in mijn eigen muziek.’

Ik weet nog dat alle spanningen die ik daarvoor nog voelde, van oh dat is iemand die al zoveel heeft meegemaakt, wie ben ik, vielen helemaal van me af. Ik zag iets van vol respect naar elkaar toe, iets van medecollega’s en medeartiesten. Dat zag ik ook in Philip Glass. Hij omgeeft zich met mensen uit zoveel verschillende uithoeken van de wereld: kunstenaars, maar ook wetenschappers die zo vol respect naar elkaar kijken; hoe ze hun eigen expertise met elkaar kunnen verbinden. En dat is ook wat ik graag wil.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie