Cultuur & Media
KRO-NCRV

Lilianne Ploumen spreekt het liefst Limburgs: 'Het heeft iets lieflijks'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Lilianne Ploumen spreekt het liefst Limburgs: 'Het heeft iets lieflijks'

PvdA-Tweede Kamerlid Lilianne Ploumen heeft een cv waar je een boek over kunt schrijven. Nu is ze voorzitter geworden van de jury voor de nieuwe Libris Literatuur Prijs. Ze houdt van het Nederlands, maar spreekt als het even kan in haar 'moedertaal', vertelt ze Frits Spits in De Taalstaat.

"Tot mijn vierde sprak ik niets anders dan Limburgs dialect", zegt Ploumen. De taal heeft iets lieflijks, vindt ze. Het zingt als het ware. "Het Limburgs heeft veel woorden en klanken die wat je zegt, kan verzachten. Dat vind ik heel mooi."

De taal van de politiek

Haar leven begon in Maastricht, maar speelt zich nu vooral af in Amsterdam en Den Haag. En daar spreken ze een hele andere taal. "In de Kamer gebruiken we woorden en uitdrukkingen, die je in het normale leven helemaal niet gebruikt." Als voorbeeld hoort ze vaak de uitdrukking: 'het is van tweeën één', ofwel: het één of het ander. Waarmee politici willen zeggen dat je een keuze moet maken. Ploumen: "Dat zegt echt niemand buiten de Kamer."

Soms krijgt ze ook een fysieke reactie als er weer zo’n onmogelijk uitspraak gebruikt wordt in een debat. "Dan hef ik de handen ten hemel", aldus Ploumen.

Ambtelijke taal

Zelf probeert ze variatie in haar vocabulaire in de debatten te brengen. "Als ik bijvoorbeeld ergens boos over ben, dan probeer ik niet alleen woorden als 'schandalig' of 'bizar' te gebruiken."

Ook probeert ze omslachtige en ambtelijke taal te vermijden. Soms staan in stukken dingen als: we gaan dit oppakken. "We gaan dit oppakken? En dan, denk ik!"

Haar voorzitterschap van de Libris Literatuur Prijs noemt ze een "welkome afwisseling" op het politieke jargon waar ze dagelijks mee te maken heeft. Limburgse schrijvers hebben vooralsnog géén streepje voor. "Maar mensen die uitdrukking als 'dit gaan we oppakken' gebruiken zijn wel in het nadeel!"Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie