Cultuur & Media
KRO-NCRV

'Koningin Juliana was heel chique en heel gewoon tegelijk'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Koningin Juliana was heel chique en heel gewoon tegelijk'

Juliana wilde een moderne vorstin zijn: dichtbij het volk staan en meebewegen met grote maatschappelijke ontwikkelingen. Dat zegt Paul Mosterd, Spraakmaker en adjunct-directeur van de Nieuwe Kerk, waar een uitgebreide tentoonstelling over het leven van de oud-koningin gehouden wordt.

De glitter en glamour vliegt je om de oren in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Prinses Beatrix opent de tentoonstelling hier donderdag. Toch hebben we het beeld van een koningin die heel normaal wilde zijn. "Dat dubbele zit in haar", zegt Mosterd. "Ze wist dat ze staatshoofd was, maar wilde ook een gewoon leven leiden."

Ze was onder de indruk van haar baan, vertelt hij. 'Wie ben ik dat ik dit mag doen', is een bekend citaat van haar. Ze wist dat er protocollen bij haar werk hoorde. Tegelijk ging ze met Bernhard in een moderne villa aan de achterkant van Paleis Soestdijk wonen, een breuk met het verleden, legt hij uit. Bovendien gingen de kinderen naar een gewone school en moesten ze normaal doen.

Moeder van het vaderland

Bekend is ook dat ze meebewoog met maatschappelijke ontwikkelingen - en die zijn er heel wat in die tijd. Zo stond ze open voor de komst van heel veel nieuwe Nederlanders: uit Griekenland, Spanje, later Marokko, Turkije en mensen uit de voormalige koloniën. "Ze heeft ze echt persoonlijk welkom geheten. Ging bij ze op bezoek en mochten langskomen op Soestdijk. Ze wilde echt een moeder van het vaderland zijn."

Verslaggever Thomas Schuurman nam alvast een kijkje in de Nieuwe Kerk, de plek waar in 1948 haar koningschap begon.

Luister naar de reportage:

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie