Cultuur & Media

Hoe rapper Fresku bruggen verbrandt en weer opbouwt

foto: Top Notchfoto: Top Notch
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe rapper Fresku bruggen verbrandt en weer opbouwt

Er zitten opvallende schommelingen in Emmie Kollau’s interview met de Eindhovense rapper Fresku, dat vannacht te beluisteren was in Nooit Meer Slapen. De twee zachte stemmen van de sprekers worden zo nu en dan onderbroken door de keiharde beats en confronterende teksten van Fresku. De Fresku die Emmie spreekt kiest zijn woorden zorgvuldig en heeft een zachte g. De Fresku die over de beats heen walst heeft alleen harde letters, en vooral veel te vertellen.

Fresku rapt vaak over thema’s die hem hoog zitten. “Iets met drank en drugs, dat ga ik ook niet kunnen”, vertelt hij Emmie. Daar houdt hij zich aan. Hij maakt geen achtergrondmuziek, je zult opletten. Hij staat bekend om zijn controversiële thema’s en ongefilterde teksten. Niet voor niets noemt hij zich Fresku, wat Papiaments is voor ‘brutaal’.

In Amerika zou hij wellicht een ‘conscious rapper’ worden genoemd, een label dat wordt toegekend aan rappers die de werkelijkheid niet verbloemen en onpopulaire thema’s in hun muziek verwerken, zelfs ten koste van de commercie. Fresku’s meest spraakmakende single ‘Zo Doe Je Dat’, verschenen in augustus vorig jaar, was een open brief aan de Nederlandse radiozenders, die hij ervan beschuldigde blanke rappers als Gers Pardoel en Kraantje Pappie meer aandacht te geven dan donkere artiesten in hetzelfde genre. In de videoclip staart hij apathisch voor zich uit terwijl hij zijn gezicht en armen wit schminkt en een blonde pruik opzet.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.


Je zou kunnen zeggen dat Fresku hier alleen zichzelf mee heeft, maar hij kan het niet laten. “Ik wil immuun zijn voor commentaar”, zei hij in oktober vorig jaar tegen Frits Spits in het programma De Taalstaat. “Het zijn dingen die ik belangrijk vind om te doen, en uiteindelijk krijg je er zo veel haat voor terug dat ik soms wel een dikkere huid zou willen.”

Dikke huid of niet, Fresku gaat door. Hij gaat zelfs het theater in, met zijn nieuwe one-man show Welkom bij de Fresku Show. In Nooit Meer Slapen vertelt hij over zijn tweestrijd en hoe hij twijfelt of het eerlijk is dat hij nu profiteert van de controverse. “Je zou kunnen zeggen: Fresku heeft dit gezegd en inmiddels is hij wat vaker op tv en vaker op de radio. Hij krijgt nu de kans om zijn verhaal te vertellen. Zijn publiek wordt volwassener en blanker en hij staat zelfs in het theater. Dat vind ik een positief iets, maar het feit dat dat allemaal na Zo Doe Je Dat gebeurt, kan ook betekenen: dat is ook hypocriet, dan staat ’ie daar te roepen en wie heeft er uiteindelijk het meeste aan heel de discussie? Meneer zelf.”

Het is een vreemde paradox: hoe succesvoller je wordt met je maatschappijkritiek, hoe minder de groep waarvoor je het opneemt zich in je kan herkennen. Maar Fresku ziet zijn succes ook als een kans. Een kans om nieuwe doelgroepen te bereiken, om verschillende soorten mensen in een theaterzaal te krijgen en om bruggen te bouwen tussen hem en een divers publiek. “Een brug bouwen betekent: deze kant mag naar die kant en andersom. Niemand gaat eenzijdig een brug bouwen.”

Fresku speelt eerst try-outs in kleine theaters en op theaterfestival De Parade. In oktober gaat het stuk in première en daarna tourt hij door het hele land. Klik hier voor de speellijst.

Luister via de link hieronder naar de reportage over Fresku uit Nooit Meer Slapen.

Ster advertentie
Ster advertentie