Cultuur & Media
NOS

NikkieTutorials is transgender: 'De community vindt dit heel gaaf'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. NikkieTutorials is transgender: 'De community vindt dit heel gaaf'

"Hoe meer mensen als transgender uit de kast komen, hoe gewoner het wordt." Belangenorganisatie Transgender Netwerk Nederland reageert enthousiast op het nieuws dat de Nederlandse YouTube-ster NikkieTutorials transgender is.

"Nu is het groot nieuws in alle media, maar hoe meer bekende mensen vertellen dat ze trans zijn, hoe minder het een onderwerp zal zijn", zegt TNN-voorzitter Brand Berghouwer.

De coming out van Nikkie de Jager, zoals de YouTuber eigenlijk heet, maakt veel reacties los. Fans reageren onder haar video met veel lieve berichten en hartjes. "Ik moest zo hard huilen, ik ben zo blij voor je", schrijft een meisje. "Je bent een echte inspiratiebron." Een andere fan post: "Ze is nog steeds dezelfde Nikkie. Dit verandert niets aan wie ze nu is."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Chantage is 'echt schrikken'

In de video vertelt De Jager (25) dat mensen haar chanteerden en dreigden haar verhaal naar de pers te lekken. "Dat vond ik wel echt schrikken", zegt Berghouwer. "Iedereen moet zijn eigen afweging kunnen maken of ze als transgender uit de kast komen of niet. Het is zoiets persoonlijks. Als Nikkie het niet bekend wil maken, dan is dat haar goed recht."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Berghouwer is ook voorzitter van de commissie TransPride Amsterdam en zat met dat team te vergaderen toen het nieuws bekend werd. "Iedereen was heel enthousiast en wilde haar meteen uitnodigen voor de komende Pride. Ik denk dat de community het heel gaaf vindt dat iemand als NikkieTutorials uit de kast komt als trans."

Ook op Twitter valt het op dat er vooral positieve reacties zijn op De Jagers coming out.

NOS-redacteur Iris de Graaf vertelde in NOS Met het Oog op Morgen over de reacties op sociale media.

Veel mensen op sociale media noemen Nikkie Tutorials een rolmodel. Dat kan ze volgens Berghouwer ook zijn. Maar er zit ook een kleine schaduwzijde aan, zegt hij. "Veel Nederlandse transmensen merken dat ze niet meer worden gevraagd om hun expertise, maar vanwege het feit dat ze trans zijn."

Voor Nikkie de Jager zal dit voorlopig ook vooral het onderwerp zijn in interviews en in de media. "Ik wens haar natuurlijk het beste en hoop dat ze overeind blijft in deze mediastorm".

Ster advertentie
Ster advertentie