Cultuur & Media
BNNVARA

Student kocht op Marktplaats werk van Franse kubist Lhote voor een prikkie

foto: Bob Scholtefoto: Bob Scholte
  1. Nieuwschevron right
  2. Student kocht op Marktplaats werk van Franse kubist Lhote voor een prikkie

Een groot kunstwerk vinden op Marktplaats en het kopen voor een prikkie: het is de droom van velen. Student Bob Scholte waagde de gok, kocht een schilderij en het bleek een echt werk van de Franse kubist André Lhote te zijn. "Ik dacht eerst dat het een vervalsing was", zegt Scholte in De Nieuws BV.

"Dat kan niet waar zijn", dacht de masterstudent Kunst, Markt en Connaisseurschap. Op Marktplaats vond hij een schilderij van André Lhote. Het stond al even te koop en het kostte maar een paar honderd euro. "Ik dacht eerst dat het een vervalsing was", zegt Scholte, "want er zijn heel veel vervalsingen van André Lhote in omloop."

De nieuwsgierigheid was gewekt en Scholte besloot het kunstwerk in het echt te bekijken. "Toen ik langsging bleek het inderdaad om een echt schilderij te gaan, met een authentieke lijst. Helemaal in de sfeer van, dus ik dacht, dit is wel een grote kans dat het een echte is."

André Lhote

André Lhote was schilder en docent aan zijn eigen academie in Parijs. Hij zat in het middelpunt van de Parijse cultuur in de jaren '20. Bovendien schreef hij theoretische werken over hoe je kunst moet benaderen. "Het was een grote naam", legt Scholte uit.

Lhote is in Nederland niet een heel bekende kunstenaar, maar in Frankrijk wel. Daar is ook een André Lhote stichting en die wilden het werk dat Scholte in handen had wel eens bekijken. Met het werk in een koffer stapte de hij op de trein om de voorzitter van de stichting in Parijs te treffen. "Het was een wat oudere dame, ze was heel terughoudend het echt aan het inspecteren", vertelt Scholte.

Een échte Lhote

Vol spanning aanschouwde Scholte hoe het werk werd gecheckt. Ze herkende de hand, maar gaf geen definitief besluit. "Toen wilde ze de achterkant zien", vertelt Scholte. Maar zo makkelijk ging dat niet: die zat dichtgespijkerd. Uit de gereedschapskist van het hotel werd een tang getoverd en zo werden de spijkers verwijderd. En toen kwam het verlossende antwoord: het was een echte Lhote.

Nu is natuurlijk de vraag: hoeveel is het werk waard? Scholte legt uit dat dat niet zo makkelijk te bepalen is. Het schilderij is niet eerder geveild en het is kleiner dan onlangs verkochte werken van de Franse kubist. Zelf schat hij het op tussen de 20 en 25 duizend euro.

Student koopt echt kunstwerk voor prikke op marktplaats def

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie