Cultuur & Media
KRO-NCRV

We Are The World 35 jaar later: 'Blauwdruk voor nummer om ons te verenigen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. We Are The World 35 jaar later: 'Blauwdruk voor nummer om ons te verenigen'

Precies 35 jaar geleden kwam We are the World op 1 in de Top 40. Aan het lied werkten tientallen artiesten mee en de opbrengsten gingen naar slachtoffers van de hongersnoodramp in Ethiopië. Muziekjournalist Atze de Vrieze: "Het is een soort blauwdruk geworden voor een nummer dat eenheid uit moet stralen en waar iedereen achter gaat staan."

Het zeven minuten durende nummer, "alle artiesten moesten er inpassen", is mierzoet volgens de muziekjournalist. Alle meewerkende artiesten zongen één zin in, net als later bij Miss Sarajevo, Perfect day, maar ook het Nederlandse Koningslied en recent het coronalied Zon.

Andere situatie

Die laatste twee werden met de grond gelijk gemaakt. Dat komt volgens De Vrieze doordat de situatie nu anders is. Bij We are the World en Band Aid een jaar daarvoor, zetten artiesten hun faam in om aandacht te vragen voor iets dat te weinig aandacht kreeg.

"Bij corona is dat anders. We worden de hele dag doodgegooid met corona en op een gegeven moment begin je kritisch te worden van wie we nog iets willen horen. En dat is misschien niet van influencers en mensen die niet kunnen zingen, maar toch een lied gaan maken."

30 wereldsterren in de studio

Een van de aspecten die We are the World bijzonder maakte, is het aantal sterren dat samen in de studio was. Dit was nog de tijd waarin je opnames niet op afstand via digitale kanalen kon doen.

Quincy Jones, de vaste producer van Michael Jackson, bedacht om de opnames te plannen na de American Music Awards, vertelt De Vrieze. "Dat is het enige moment dat we 30 wereldsterren bij elkaar in de studio kunnen krijgen."

Benefietconcert One World

Dit weekend verenigden artiesten zich opnieuw voor het concert One World, Together at Home waar ze via livestreams vanuit huis optredens gaven. "Heel veel artiesten kozen niet voor een eigen nummer, laat staan een nieuw nummer, maar een oud nummer dat kennelijk overeenkomt met een gevoel van eenheid dat we nu missen." Het concert bracht niet een "We are the world-achtig nummer" voort, waar iedereen zich achter kan scharen.

De Vrieze ziet dat de popwereld de weg kwijt is, nu ze niet kunnen doen waar ze goed in zijn. Namelijk live optreden en het contact met fans voelen. "Dan zit je toch een beetje onbeholpen in quarantaine en dan zie je Charlie Puth die zijn bed niet had opgemaakt, dat is dan knullig." John Legend trad juist zittend op voor zijn kast met Grammy-awards. "Dat voelt ook een beetje ongepast."

Atze de Vrieze - 35 jaar na We Are The World

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie