Cultuur & Media
VPRO

'De Nederlands-Indische gemeenschap heeft vooral overeenkomsten'

foto: Gail Meijerfoto: Gail Meijer
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De Nederlands-Indische gemeenschap heeft vooral overeenkomsten'

San Fu Maltha is film- en televisieproducent en heeft talloze grote films op zijn naam staan, waaronder Zwartboek. Sinds kort is hij ook hoofdredacteur van PINDAH*, een glossy over het Nederlands-Indisch erfgoed dat nu een tweede editie heeft. Pieter van der Wielen spreekt met San Fu Maltha in Nooit Meer Slapen.

{podcast audio="127456" caption="San Fu Maltha over de tweede editie van PINDAH*:" }

Opgroeien

San Fu Maltha is erg Nederlands opgevoed, vertelt hij. "We moesten proberen niet op te vallen en vooral Nederlandse vrienden te maken." Maar door de buitenwereld werd hij constant geconfronteerd met het feit dat hij anders was. Toen hij voor het eerst in Indonesië kwam viel er van alles op zijn plek.

Hij ontdekte hij dat daar in Indonesië een deel van hemzelf lag. "Ik voelde dat ik daar ook thuishoorde, niet dat dat mijn land was, maar er lagen daar aspecten van mijzelf die daarvoor nog niet genoeg aandacht hadden gekregen."

Het tijdschrift: PINDAH*

De Nederlands-Indische gemeenschap wordt vaak gezien als een groep met veel grote, interne verschillen. San Fu Maltha is het daar niet mee eens: "Er zijn veel meer overeenkomsten dan verschillen. Ik denk dat deze groep wel homogeen kan zijn. De mensen uit de gemeenschap delen een geschiedenis. Ze hebben allemaal op een bepaalde manier meegemaakt dat er geen plaats en ruimte was voor hun verhaal. Velen waren niet welkom."

Quote

Het koloniale systeem werkte door te verdelen

San Fu Maltha

Maltha vindt het belangrijk dat men inziet dat ze niet elkaars vijand zijn. "Het koloniale systeem werkte door te verdelen. Maar inmiddels zijn mensen zo vermengd." Het is volgens hem belangrijk om te focussen op de overeenkomsten, die zijn van veel groter belang dan de verschillen. "We hebben elkaar nodig, we zijn niet elkaars vijand, die vijanden zitten ergens anders."

Hij besloot een glossy uit te geven, PINDAH* met een H, om de gemeenschap te binden. De eerste uitgave van het blad was een groot succes. Zo groot succes dat er nu een tweede editie is uitgekomen. Gruwelijke en bloederige verhalen uit de geschiedenis van de Nederlands-Indische gemeenschap worden niet zo direct verteld.

Het blad bevat persoonlijke verhalen en vertellingen die zo iets vertellen over de geschiedenis. Maar moeilijke thema's worden niet uit de weg gegaan. "Je moet alle ingrediënten van een verhaal kunnen ruiken en proeven." En zo zit het volgens San Fu Maltha ook met de geschiedenis: verschillende elementen kunnen en mogen samen, naast elkaar, bestaan.

Alles van Nooit Meer Slapen terugluisteren?

Terugluisteren kan via jouw favoriete podcast. Nooit Meer Slapen is hét cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 01.00 uur hoor je een diepgravend gesprek over cultuur, literatuur, film, muziek, theater of kunst.

Ster advertentie
Ster advertentie