Cultuur & Media
AVROTROS

Hanneke Groenteman: 'Waarom zitten BN'ers elkaar de hele tijd te interviewen?'

foto: Miss Podcastfoto: Miss Podcast
  1. Nieuwschevron right
  2. Hanneke Groenteman: 'Waarom zitten BN'ers elkaar de hele tijd te interviewen?'

"Waarom doen we dit met z'n allen? Waarom zitten we de hele tijd elkaar maar te interviewen?" Dat vroeg Hanneke Groenteman zich af toen ze te gast in bij de honderdste aflevering van Miss Podcast.

#100 - Hanneke Groenteman recenseert Miss Podcast

De journaliste verbaast zich nog regelmatig over bekende Nederlanders die elkaar interviewen. Hoe word je eigenlijk een BN'er? "Je wordt een BN'er als je veel met andere BN'ers omgaat. Ja, dat is besmettelijk, het is een soort coronavirus." Groenteman realiseert zich dat ze zelf ook meedraait in de BN'er-molen. "Toen het nog mocht, voor de corona, toen kusten we ook Jan en alleman. Ik heb ook mensen begroet dat ik dacht: heb ik jou eerder ontmoet ofzo? Maar ik doe er ook net zo aan mee. Want je zit opeens in een soort choreografie van iedereen kust en groet en doet. We wonen in een soort piggelmeehuis en we kennen elkaar allemaal. We delen iets, kennelijk.

De Plantage

Jarenlang stelde ze zelf de vragen. Ze heeft iedereen geïnterviewd. Maar tegenwoordig wordt ze vaak uitgenodigd om over zichzelf te praten. "We doen nu alsof we elkaars intiemste relatie zijn. En ik moet jou dingen vertellen, met mijn vrienden praat ik nooit zo. In de loop der jaren leer je elkaar kennen en heb je een beeld. Maar in een interview, dan denk ik: waarom zeg ik dit allemaal? Waarom moet ik over al mijn exen praten met jou? Maar je doet het wel."

Zelf interviewde Hanneke BN'ers voor Sterren op het doek. Maar het allerleukste programma om te maken vond ze De Plantage. "Daar heb ik echt heimwee naar. Ik vond het zo leuk, de wereld van kunst en cultuur. Dat is een hele fijne wereld, als hij niet wordt wegbezuinigd of de nek wordt omgedraaid. Het is een wereld waarin voor het grootste deel mensen het beste uit zichzelf proberen te halen." Volgens Hanneke is ze beter in het bewonderen dan in scherp kritisch zijn. "Ik hou ervan om mensen in het licht te zetten, en te laten bloeien. Als ik vind dat ze dat verdienen."

Miss Podcast

In Miss Podcast ontvangt presentator Mischa Blok een bekende Nederlander en praat over de belangrijkste geluiden uit zijn of haar leven. Daarnaast recenseren ze een podcast die bij de gast past. Miss Podcast is van maandag tot en met donderdag tussen 01:00 en 02:00 uur op NPO Radio 1. Natuurlijk op alle andere momenten ook te beluisteren in de podcastapps van Apple, Spotify, Google en via de site van NPO Radio 1.

Luister hier naar de aflevering met Marcel van Roosmalen
Luister hier naar de aflevering met Maxim Februari

Ster advertentie
Ster advertentie