Binnenland
NOSNTR

Kip in Oosterland veranderde langzaam in 'haan'

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Kip in Oosterland veranderde langzaam in 'haan'

Een koppel uit het Zeeuwse Oosterland was wel erg verrast toen een van hun kippen stopte met eieren leggen en zich als een haan begon te gedragen.

Dat was niet het enige wat veranderde aan de kip: zelfs het uiterlijk transformeerde in dat van een haan. “Op de eierstokken van die kip is waarschijnlijk een weefseltje ontstaan wat het mannelijke geslachtshormoon is gaan maken”, legt Katja Teerds, hoogleraar menselijke en dierlijke fysiologie uit in Nieuws en Co.

Een zeeuwse kip 'veranderde' van een kip in een haan

Hoewel de vogel er nu uitziet als een haan hoeft dat niet voor altijd zo te blijven. “Haal je die eierstok dan weg, dan wordt het weer een kip” Het kan dus ‘verholpen’ worden. Volgens Teerds kan het ook andersom. Een haan kan ook een kip worden: “Er zijn experimenten geweest waarbij de haan gecastreerd werd en de haan werd een kip.”

Andere dieren

Kippen zijn niet de enige dieren waarbij dit fenomeen voor kan komen. Een ander dier dat zich op deze manier aan kan passen, is de koe. Net als bij de kip maken de eierstokken dan het mannelijke geslachtshormoon aan. “De koe gaat zich gedragen als een stier en koeien bespringen. De koe wordt ook vetter en massiever zoals een stier.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie