Cultuur & Media
NOS

Wie waren de vrouwen van Soestdijk?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wie waren de vrouwen van Soestdijk?

Deze week opent de tentoonstelling De vrouwen van Soestdijk, over tien vrouwen die ooit op Paleis Soestdijk verbleven. NOS Met het Oog op Morgen sprak historica Reinildis van Ditzhuyzen, die onderzoek verrichtte voor de expositie.

"Catharina Hooft was de eerste vrouw van Soestdijk. Haar man was een regent. Rond 1650 hebben die de hofstede bij Soestdijk gekocht en mooi opgeknapt", weet Van Ditzhuizen.

"Die Amsterdammers wilden allemaal een buitenhuis, dat was de mode. Dan ging je 's zomers aan de Vecht of de dijk van Soest zitten om van de stinkende dampen van Amsterdam te ontsnappen."

'Vleugels gaven de allure van een paleis'

"Anna Paulowna heeft er ook gewoond, omdat ze getrouwd was met onze latere koning Willem II. Zolang ze nog geen koning en koningin waren, woonden ze op Soestdijk", vertelt Van Ditzhuizen.

"Zij vond Soestdijk enig en heeft die twee vleugels laten aanbouwen. Dat deed haar denken aan haar jeugd in Sint-Petersburg. Die vleugels gaven Soestdijk de allure van een paleis."

'Wat de koningin wilde, gebeurde ook'

"Mary Stuart, de partner van Willem III, was dan weer dol op porselein. Ze verzamelde kopjes en schoteltjes. Ze had een ook een zeer indrukwekkend bed. Vroeger ontving je gasten in je slaapkamer. Nu zou je dat een beetje raar vinden, maar dat was heel gewoon."

"Koningin Juliana was de enige die er echt woonde", zegt Van Ditzhuizen. "Ze had goede herinneringen aan Soestdijk, toen ze daar als kind speelde. Het was wel bijzonder dat ze er wilde blijven wonen, want het lag ver weg van het regeringscentrum in Den Haag."

"Dus wel onhandig, eerlijk gezegd, want al die ministers moesten altijd heen en weer rijden. Maar wat de koningin wilde, dat gebeurde ook."

oog soestdijk

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie