Cultuur & Media
VPRO

Lucky Fonz III: 'Depressies schaden de vertrouwensrelatie met je gevoel'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Lucky Fonz III: 'Depressies schaden de vertrouwensrelatie met je gevoel'

Singer-songwriter Lucky Fonz III gaat binnenkort het land rond met zijn nieuwe theatervoorstelling Buiten de lijnen. In de voorstelling speelt hij liedjes en vertelt hij verhalen over grote levensvragen en ogenschijnlijke onbenulligheden. Want beiden spelen een belangrijke rol in zijn, soms turbulente, leven.

{podcast audio="123947" caption="Lucky Fonz III over de pieken en dalen van het leven, in Nooit Meer Slapen" }

Een charmante charlatan

Lucky Fonz III bluft zichzelf soms door het leven. De muzikant die eigenlijk Otto Wichers heet vindt dat je jezelf zou moeten zien als een charlatan. "Ik vind een charlatan een interessant figuur, net als de Joker. Hij is vrij omdat hij niet gebukt gaat onder de regels van wat succes zou moeten zijn."

Quote

Alleen mindere goden vinden zichzelf een god

Lucky Fonz III, muzikant

"Maar soms denk ik ook 'ik ben een nepper en een bluffer'. Gelukkig denk ik dan vervolgens 'zijn we dat niet allemaal?' Want niemand is echt fantastisch." En bovendien stelt Fonz de derde: "Twijfel is ook nodig om het zo goed mogelijk te zijn."

Dat is soms paradoxaal, want degene die het redelijk goed doen, zijn vaak ook degene die het hardst schreeuwen: "Maar alleen mindere goden vinden zichzelf een god."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Depressiviteit

Lucky Fonz III ziet zichzelf niet als god; soms zelfs als alles behalve dat. Hij voelt zich juist enorm nietig. "En soms is dat niet 'prettig nietig', zoals het prettig is om naar de zee te kijken, of naar de sterren, en je dan ontlast te voelen. Ik voel me dan een nepper als mens. Dat is iets anders dan een charmante charlatan."

Hij kreeg te maken met depressies. "Echt heftige, klinische depressies waarvoor ik behandeld moest worden. De depressie voelt alsof er een fout is: dat ik er ben. Ik voel dan dat ik het recht niet eens heb op de lucht die ik inadem." Uiteindelijk kwam hij los van die depressieve en neerslachtige cirkels waar hij in vast zat. "Maar toch, je leven is na een depressie voorgoed anders. Er verandert iets wezenlijks want de vertrouwensrelatie met je gevoelens is geschaad."

Zo legt hij het uit: "Normaal gesproken denk je 'ik vind dit niet leuk, dus ik doe het niet'. Maar als je een psychische ziekte krijgt of heb gehad, dan is die radar helemaal kapot. En ná die depressie durf je niet meer op je gevoel te vertrouwen. Dan is de gedachte: 'Vind ik dit stom omdat ik een neiging tot depressieve gedachtes heb, of vind ik het stom omdat ik het echt stom vind?'"

In je leven moet je de hele tijd schipperen tussen die twee opties – nietigheid en grootsheid – maar een antwoord zal je nooit hebben volgens hem. "En misschien weet je het pas na de dood. Het gaat juist over de onzekerheid over de zin en de nietigheid van het leven. Daarmee moet je in het reine komen."

Lucky Fonz III over depressies en gevoelens van nietigheid bij Nooit Meer Slapen met Pieter van der Wielen

Video niet beschikbaar

Heb je hulp nodig? Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900-0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.

Alles van Nooit Meer Slapen terugluisteren?

Terugluisteren kan via jouw favoriete podcast. Nooit Meer Slapen is hét cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 01.00 uur hoor je een diepgravend gesprek over cultuur, literatuur, film, muziek, theater of kunst.

Ster advertentie
Ster advertentie