Cultuur & Media
MAX

Geblesseerde musici krijgen medische hulp op de muziekpoli: '90% profmusici krijgt blessure'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Geblesseerde musici krijgen medische hulp op de muziekpoli: '90% profmusici krijgt blessure'

Een overbelaste pols door het bespelen van een viool, rugklachten van het slaan op een grote trom en schouderblessures door de contrabas: musici op topniveau hebben te maken met allerlei fysieke klachten. Bij de muziekpoli in het Tergooi MC in Hilversum zijn de artsen gespecialiseerd in dit blessures.

Overbelasting

"Als je professioneel musicus bent heb je veel last van overbelastingsblessures. Van alle professionele musici heeft 90% een bepaalde blessure gehad en de helft van die klachten is dan weer ernstig waardoor ze concerten moeten missen of niet op niveau kunnen spelen. Die klachten hebben wel echt te maken met het instrument wat ze bespelen." Dat vertelt Laura Kok, orthopedisch chirurg. Kok heeft naast haar opleiding Geneeskunde ook aan het conservatorium gestudeerd. "Ik heb eigenlijk beide werelden goed leren kennen, de geneeskunde en de muziek, dat helpt ontzettend. Je herkent het probleem en je ziet dat musici het vaak een beetje lastig hebben in de medische wereld om goed hun weg te vinden. Ik realiseerde mij dat ik daar wat aan kan doen, met de kennis van beiden werelden."

Langdurende klachten

Petra van der Heide is harpist van het concertgebouworkest. Zij zocht contact met dokter Kok naar aanleiding van langdurende klachten: "Iemand heeft mij op Laura geattendeerd en daar kwam ik anderhalf jaar geleden terecht. Dat was een weldaad, want dan hoef ik tenminste niet uit te leggen hoe het werkt als je harp speelt. Heel fijn. Ik had al jaren een blessure aan mijn linkerarm." Want: als Petra haar harp bespeelt, valt het meeste gewicht op die linkerarm. "Daar zat al heel lang een pijnlijke plek".

Instrumenten in de spreekkamer

Om te achterhalen waar het euvel zit tijdens het bespelen van instrumenten ontvangt dokter Kok haar patiënten vaak mét instrument: "Je ziet het instrument er bij en dan denk je ja, hier gaat het mis. Dan kun je aan de houding een aanpassing doen, of aan het instrument zelf."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie