Cultuur & Media
AVROTROS

Jan Douwe Kroeske: 'Muzikanten zijn klein op hun best'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jan Douwe Kroeske: 'Muzikanten zijn klein op hun best'

MTV Unplugged was in de jaren '90 een van dé populaire programma's van de muziekzender. Intieme, akoestische optredens van onder andere Nirvana, Pearl Jam en Mariah Carey werden massaal bekeken. Toch stierf het programma langzaam een stille dood, op een enkele sessie na in de jaren tot nu. Nu kondigt het programma een officiële 'comeback' aan. Kan het concept weer net zo'n succes worden? Jan Douwe Kroeske, geestelijk vader van de intieme 2 Meter Sessies bekijkt de mogelijkheden bij EenVandaag.

Video niet beschikbaar

De Schotse rockband Biffy Clyro trapte de nieuwe serie van Unplugged af. Dat deden ze geheel in stijl: met een klein publiek, een prachtig decor en alleen akoestische instrumenten. De hoogtepunten van de sessie worden ook als album uitgebracht.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Jan Douwe Kroeske is de geestelijke vader van de 2 Meter Sessies, de Nederlandse voorloper van MTV Unplugged. Voor de Sessies begon het allemaal met de band Crowded House in 1989. "Die kwamen langs voor een interview, maar uiteindelijk hebben ze twee liedjes gespeeld op een meegebrachte gitaar. Toen we dat draaiden lag het telefoonnetwerk er bij ons uit, omdat iedereen wilde weten wie dat waren. Mensen vonden het geweldig."

'Back to basics'

Volgens Kroeske ging roem in de popmuziek gepaard met veel bombarie. 'Back to basics', zoals bij Unplugged, was dan ook een verademing in het muzieklandschap. "In de wereld van de rock 'n roll was de afstand tussen artiest en publiek steeds groter geworden. Er kwamen massa's mensen af op festivals, en podiums worden groter. Wat je met name in die 2 Meter Sessies en MTV Unplugged zag is dat muzikanten op hun best zijn als ze heel klein kunnen werken." Dat zorgde bij deze optredens voor een groot contrast met bijvoorbeeld festivals. "Als muzikanten écht goed zijn met weinig publiek, dan heb je de ruimte om dat te filmen of op te nemen. Op televisie of radio kun je het vangen, op een festival niet."

Meer Unplugged, minder MTV

De aandacht voor MTV Unplugged verzwakte begin deze eeuw. Volgens Kroeske was dat de eigen schuld van de zender. "Ze wilden alleen de beste namen en die konden ze ook krijgen, want artiesten vonden het fantastisch om die sessies te doen. Toch is het fout om constant te vissen in dezelfde vijver, want dan houdt het op een gegeven moment op."

Bij 2 Meter Sessies deed Kroeske dat anders. "Daar hebben we ook grote namen gehad, zoals Radiohead, Foo Fighters en Coldplay. Maar ook heel veel minder bekende artiesten, want we hebben 1650 sessies opgenomen." Kroeske denkt dat er ook nu nog genoeg belangstelling is voor Unplugged, mits MTV kwaliteit als hoogste doel ziet. "MTV heeft meer Unplugged nodig en minder MTV." Het optreden van Biffy Clyro en de belangstelling daarvoor is volgens hem een goed, nieuw begin.

De 2 Meter Sessies, hoewel minder frequent dan eerst, worden nog steeds gemaakt, met bekende én minder bekende artiesten.

MTV blaast nieuw leven in Unplugged

Over EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, iedere werkdag tussen 14.00 en 16.00 uur te beluisteren op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie