Buitenland
VPRO

Ophef in Zwitserland over dreadlocks bij witte muzikanten

foto: YouTube: Rad Fyah Studio, Ambaroots - My Soul Will Find Back
  1. Nieuwschevron right
  2. Ophef in Zwitserland over dreadlocks bij witte muzikanten

De Zwitserse band Ambaroots was de afgelopen dagen bang dat hun optreden op een straatfestival in Zurich niet door mocht gaan. En om een wel heel opmerkelijke reden, namelijk vanwege het haar van de bandleider. Zwitserland correspondent Renske Heddema vertelt erover in Buitenland Buitenland.

vpro bb 3008 uitgelicht zwitserland

Controversiële dreadlocks

De afgelopen tijd is er in Zwitserland een aantal concerten van witte musici met dreadlocks afgebroken of geannuleerd. "Dat kapsel is een uitvergroting van de discussie op de sociale media en in de traditionele media of je als wit iemand wel Afrikaans/Jamaicaans cultuurgoed mag toe-eigenen en of je dat mag dragen", legt Heddema uit. Deze discussie laaide volgens de correspondent op nadat in juli een optreden van de band Lauwarm in Bern werd stopgezet. "Bezoekers van het concert voelden zich in toenemende mate ongemakkelijk." Volgens Heddema twijfelden de toeschouwers over de politieke correctheid van het optreden. De organisatie besloot daarop het concert in overleg met de band te stoppen.

Nadat het nieuws werd opgepikt door de media, werd er vervolgens midden augustus nog een optreden op het laatste moment afgezegd. Dit keer die van de uit Oostenrijk afkomstige rasta zanger Mario Parizek.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Respect voor reggae

Ook de bandleider van Ambaroots, Leo Kummer, heeft dreadlocks. Zijn band vreesde dus dat hun geplande concert bij een straatfestival in Zurich afgelopen weekend ook zou worden afgezegd. Maar de artiesten mocht uiteindelijk gewoon optreden en de sfeer was goed, zegt Heddema. "Het publiek zong mee, klapte en danste, er viel geen onvertogen woord." Dat kwam volgens de correspondent vooral doordat de organisatie van tevoren heel duidelijk het dilemma heeft uitgesproken richting het publiek. Glauber Hörler, voormalig reggaezanger uit Brazilië, klom ook nog even het podium op om, als zwarte reggaezanger, zijn steun te betuigen. Hij wilde volgens Heddema duidelijk maken dat het niet aankomt op je huidskleur, maar op het respect voor reggae en de waarden van deze muziek.

Het optreden van Ambaroots mag dan door zijn gegaan, maar, zo benadrukt Heddema: "Het wil natuurlijk niet zeggen dat de discussie over politieke correctheid, over cultuur, over verschillen in culturen, over kolonialisme, dat die voorbij is, want die is in Zwitserland natuurlijk net zo min voorbij als in andere landen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie