Cultuur & Media
KRO-NCRV

'Het Holleeder-proces is een mediaproces geworden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het Holleeder-proces is een mediaproces geworden'

Gisteren werd door RTL de Holleeder Tape uitgezonden. Volgens misdaadjournalist Marian Husken was er niks nieuws te horen in die speciale uitzending, zo zei ze in Spraakmakers. "Alles wat we in de tape hoorde was al toegevoegd aan de processtukken."

Holleeder zou de tape hebben bedoeld als een soort codicil, mocht hem wat overkomen. De tape was een gesprek tussen Holleeder en journalist Peter R. de vries. Die eerste beweert in het gesprek, onder andere, dat advocaat Bénédicte Ficq hem bedreigde via zijn advocaat en dat hij de schuld op zich nemen voor afpersingspraktijken.

Ook zegt hij dat hij zou moeten verklaren dat de cliënt van Ficq, Dino Soerel, nergens van wist. De eerder veroordeelde crimineel noemt Ficq in de tape onder andere een 'monster'. Husken vindt dat de beweringen van Holleeder te ver gaan. "Ficq een monster noemen zoals Holleeder doet, dat kan ik me niet voorstellen."

Proces naast het proces

Omdat veel informatie over het proces via de media naar buiten komt, hoopt Husken dat de rechters objectief blijven. "De rechter moet gewoon kijken naar wat hij voor zijn neus heeft en ik hoop dat de rechters zich niet laten beïnvloeden." Husken ziet dat er bij elk belangrijk punt in het proces een mediaoffensief komt van de zussen van Holleeder, Peter R. de Vries en de Telegraaf. "Het Holleeder proces is een mediaproces geworden. Deze tape zou een blik in de onderwereld moeten geven, maar het was eigenlijk alleen een blik in de ruzie tussen twee advocaten waarbij je de betrokken partijen niet hoorde."

Husken heeft in het verleden zelf ook tapes beschikbaar gemaakt, maar die uitspraken zaten niet in het dossier. "Ik weet niet of je nog een proces naast het proces moet voeren."

Entertainment

Volgens journalist Gijs Groenteman is de tape een vorm van entertainment. "Peter R. de Vries kan net zo vaak zeggen dat het gedegen journalistiek is, maar het is op de allereerste plaats entertainment." Husken wil nog benoemen dat het de laatste tijd wel vergeten lijkt te worden dat er ook slachtoffers in deze zaak zijn. "Het steekt me dat het neer wordt gezet als entertainment. Vijf moorden, vijf families met nabestaanden. Alsof het een serie is."

Ster advertentie
Ster advertentie